Inreserestriktionerna trädde i kraft den 7 januari och har sedan dess förlängts på grund av läget i Kina.
– Vi saknade en bra bild av situationen i Kina, med pandemins historik blev säkerhetsåtgärden nödvändig, säger Forssmed på en pressträff på torsdagen.
Nu anser man dock att restriktionerna inte längre är nödvändiga.
– Situationen i Kina blir alltmer lik den i övriga världen och Sverige, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Slumpvisa kontroller
Inreserestriktionerna har också gällt i övriga EU-länder, men dessa kommer att fasas ut under februari månad, säger Jakob Forssmed.
– Inga nya varianter (av viruset) av särskild betydelse har hittats i Kina, säger han.
Forssmed betonar samtidigt att regeringen följer frågan noga och att man planerar att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram ett system för att kunna göra slumpvisa kontroller av resenärer, exempelvis vid flygplatser.
– Vi vet att vi inte kan stoppa den här smittan, men det är synnerligen angeläget att kunna vidta åtgärder när så är motiverat, till exempel vid stor smittspridning eller osäkerhet kring nya varianter, säger Forssmed.
Individens ansvar
Karin Tegmark Wisell passade också på att upprepa att den som är sjuk och har symtom på covid-19 ska stanna hemma. Denna fråga blev nyligen aktuell på nytt när myndighetens avdelningschef Sara Byfors meddelade att den som endast har lättare problem som snuva och kli i halsen kan gå till jobbet som vanligt.
Tegmark Wisell delar denna uppfattning, men säger att det är upp till var och en att avgöra om man känner sig sjuk eller om det handlar om milda och övergående symtom.
– Överlag får man lov att gå till sig själv och fundera: är jag sjuk eller är jag frisk? För det mesta är det inte ett så svårt beslut att ta, säger hon.