Restriktioner kan hÀvas i februari

Nuvarande covidrestriktioner bedöms behövas i ytterligare i tvÄ veckor, meddelar regeringen och FolkhÀlsomyndigheten. Men om smittlÀget förbÀttras kan merparten börja avvecklas frÄn 9 februari.

Socialminister Lena Hallengren vid dagens presstrÀff om ÄtgÀrder kopplade till covid-19-pandemin.

Socialminister Lena Hallengren vid dagens presstrÀff om ÄtgÀrder kopplade till covid-19-pandemin.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Coronaviruset2022-01-26 10:32

– Liv och hĂ€lsa hotas fortfarande. Vi har en extrem smittspridning med stor pĂ„verkan pĂ„ samhĂ€llskritiska verksamheter, inklusive sjukvĂ„rden och Ă€ldreomsorgen, sĂ€ger socialminister Lena Hallengren (S).

– FolkhĂ€lsomyndigheten bedömer att nuvarande Ă„tgĂ€rder lĂ€gger en broms pĂ„ spridningen och givet det höga antalet fall behövs den bromsen Ă€nnu en tid.

Enligt FolkhÀlsomyndighetens scenario nÄr vi inom kort kulmen pÄ den pÄgÄende smittovÄgen.

– Restriktionerna behöver vara kvar de nĂ€rmaste 14 dagarna. Men om lĂ€get dĂ„ har stabiliserats och om kulmen bedöms vara nĂ„dd och om vaccinationerna flyter pĂ„ kan merparten av restriktionerna avvecklas frĂ„n den 9 februari, sĂ€ger Hallengren.

Oklart vad som bestÄr

TT: Hur ska ni veta om kulmen Àr nÄdd nÀr fÀrre fall konstateras pÄ grund av Àndrade riktlinjer för PCR-testningen sedan förra veckan?

– Vi tittar Ă€ven pĂ„ andelen positiva av dem som provtas. Vi kan ocksĂ„ titta pĂ„ specifika grupper som ger en representativitet av befolkningen i stort, sĂ€ger FolkhĂ€lsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

NĂ€sta vecka Ă„terkommer regeringen med mer information om vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avvecklingen kan ske.

TT: Ni uppmanar fler att ta tredje dosen, men vilken roll spelar det att mÄnga haft infektionen och Àr immuna?

– Det slĂ„r tillbaka pĂ„ antalet fall, de som nyss haft en infektion Ă€r inte mottagliga för en infektion, sĂ„ det i sig mĂ€ttar systemet. Kombinationen av att vi bedömer att en halv miljon i veckan fĂ„r covid-19 och att vi hoppas att en halv miljon i veckan tar erbjudandet om vaccination gör att vi fyller pĂ„ immuniteten, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell.

Ny fas

Enligt FolkhĂ€lsomyndighetens scenarion för smittspridningen vĂ€ntas en topp i slutet av januari pĂ„ antingen 45 000 eller 69 000 fall per dygn beroende pĂ„ utvecklingen. En halv miljon smittade i veckan som FolkhĂ€lsomyndigheten bedömer i nulĂ€get innebĂ€r att vi redan nu nĂ„r i genomsnitt 71 000 insjuknande per dag.

Den stora smittspridningen leder till omfattande sjukfrÄnvaro, vilket riskerar att fÄ allvarliga konsekvenser till följd av bemanningsproblem i hela samhÀllet. Dessutom Àr belastningen inom sjukvÄrd och Àldreomsorg Àr fortsatt hög.

Även om antalet patienter som behöver intensivvĂ„rd har stabiliserats de senaste veckorna stiger antalet covidpatienter i behov av slutenvĂ„rd. Den omfattande smittspridningen leder Ă€ven till en kraftig ökning av fall pĂ„ sĂ€rskilda boenden, enligt Tegmark Wisell.

– Vi kan samtidigt nu allt tydligare se att pandemin har gĂ„tt in i en ny fas. En hög vaccinationstĂ€ckning skyddar mĂ„nga mot allvarlig sjukdom och död.

För att inte fÄ en allt för kraftig rekyl av smittspridning kommer vissa ÄtgÀrder behöva kvarstÄ ytterligare en tid Àven efter den 9 februari. Det gÀller inte minst ÄtgÀrder för att skydda de allra Àldsta och svagaste.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!