Sars-cov-2 hittat hos svensk hund

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången hittats hos en svensk hund.

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången påvisats hos svensk hund. Hunden på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Coronaviruset sars-cov-2 som orsakar covid-19 har för första gången påvisats hos svensk hund. Hunden på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Foto: Seth Wenig

Coronaviruset2021-07-15 09:23

Hunden undersöktes och behandlades på djursjukhus på grund av luftvägssymtom, och prover från hunden analyserades vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) som ett led i en smittspårning, skriver SVA i ett pressmeddelande.

De personer som hade haft hand om hunden och en person ur djursjukhusets personal som hade vårdat hunden hade insjuknat i covid-19.

"Trots positivt provsvar går det dock inte att säga huruvida hunden spelat en roll som smittspridare från djurhållare till personalen i fråga. Hundar anses endast måttligt mottagliga för sars-cov-2-infektion och det finns inga rapporter där smittspridning från hund till andra djur eller människor dokumenterats. Den största risken för smittspridning finns fortfarande i första hand mellan människor", säger SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl i pressmeddelandet.

Infektion med sars-cov-2-infektion hos hund har rapporterats tidigare internationellt men detta är det första fallet i Sverige.

Hunden som nu har tillfrisknat hade endast kortvariga symtom. Sjukdomssymtomen bedömdes inte heller bero på sars-cov-2-infektionen, även om en lindrig virusinfektion inte kunde uteslutas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!