Små förändringar i ungas hälsa under pandemin

Trots distansundervisning, färre sociala kontakter och inställda aktiviteter har pandemin haft en liten påverkan på ungas hälsa, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten. –De förändringar vi ser går i linje med en trend som vi såg redan tidigare, säger Anna Bessö på myndigheten.

Pandemin har inte påverkat ungas hälsa särskilt mycket, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Pandemin har inte påverkat ungas hälsa särskilt mycket, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Coronaviruset2022-07-07 19:52

Folkhälsomyndigheten ser inga större förändringar i hälsan hos personer i åldrarna 16–29 år. Andelen som röker eller dricker alkohol fortsatte minska i fjol och stillasittande och fysisk aktivitet låg kvar på ungefär samma nivå som tidigare år.

Psykiska besvär som exempelvis oro och ångest fortsatte att öka något.

– Framför allt bland unga vuxna, och det har fortsatt under pandemin. Men den ökningen går i linje med en tidigare trend så det behöver inte vara en påverkan av just pandemin, säger Anna Bessö, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Däremot är det en väldigt oroande utveckling.

Drabbats olika

Även om man på en övergripande nivå inte sett några större förändringar under pandemiåret 2021 kan situationen se annorlunda ut i olika grupper. I dagsläget är det svårt att dra några slutsatser, anser Folkhälsomyndigheten.

Man ser dock att utmaningar som fanns i vissa grupper redan före pandemin har förstärkts.

– Alla har påverkats, men alla har inte drabbats lika mycket av själva sjukdomen och av smittskyddsåtgärdernas påverkan.

Oavsett pandemi eller inte finns det några saker som är extra viktiga att hålla koll på framöver, det gäller inte minst den psykiska hälsan.

– Till exempel kan vi se att vi har en påverkan även mellan 2020 och 2021 när det gäller självrapporterad allvarlig psykisk påfrestning men det är resultat vi behöver följa över tid då det måttet användes för första gången 2020, säger Anna Bessö.

Påverkar hälsan

När det handlar om ungdomar och unga vuxna är det även viktigt att hålla koll på den fysiska hälsan.

– Nu ser vi inte någon förändring i det övergripande materialet när det gäller fysisk aktivitet, men vi vet att många aktiviteter varit inställda. Om ungdomar tappar möjligheten till fysisk aktivitet och om det blir kvar på sikt så vet vi att det har stor betydelse för hälsan och att det även hänger ihop med den psykiska hälsan, säger Anna Bessö.

Fakta: Ungas hälsa under pandemin

Folkhälsomyndigheten har tittat på ungas levnadsvanor och hälsa under 2021 och jämfört med resultat och data från perioden 2015–2021.

Rapporten har fokuserat på åldersgruppen 16–29 år.

På det stora hela ser man främst små förändringar i ungas hälsa och levnadsvanor. Flera av förändringarna följer en utveckling från tidigare år innan pandemin bröt ut.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!