Smitta bland äldre väcker känslig fråga

Bör man kräva att den personal som tar hand om äldre är vaccinerad mot covid-19? Utbrott på två äldreboenden i Östergötland sätter fingret på en känslig fråga.

Bekräftat smittade med covid-19, 70 år och äldre, per vecka.

Bekräftat smittade med covid-19, 70 år och äldre, per vecka.

Foto: Johan Hallnäs

Coronaviruset2021-08-18 05:00

Ett tiotal personer har drabbats av covid-19 på två olika äldreboenden i Region Östergötland. Detta trots att nästan samtliga på de aktuella boendena var färdigvaccinerade, skriver Corren.

– Flera har symtom och åtminstone en får sjukhusvård, säger Jens Raffelsberger, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland, till TT.

Att äldre smittas trots att de är färdigvaccinerade är ovanligt, men det händer.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd och äldre får inte alltid ett lika bra immunsvar. Därför finns risken att de blir sjuka, trots att de är vaccinerade, säger Jens Raffelsberger.

Samhällsansvar

Med största sannolikhet, säger han, kommer smittan från en ovaccinerad person, antingen från personalen eller från en besökare.

– Det är en kvalitativ gissning.

TT: Bör sjukvården kräva att personalen är vaccinerad?

– Det är en känslig fråga och nu sticker jag ut hakan, kanske, men jag tycker att om man arbetar i ett yrke där man tar hand om äldre och sköra personer, så har man ett samhällsansvar. Då tycker jag att man ska vara vaccinerad. Men i Sverige finns inga sådana krav. Det är frivilligt, till skillnad från många andra länder, säger Jens Raffelsberger.

TT: Ser du behov av en tredje dos?

– Jag ser inget omedelbart behov av det, och det är Folkhälsomyndigheten som följer utvecklingen. Då tycker jag att det är viktigare att de grupper som inte är vaccinerade blir det, för att skydda dem som inte utvecklat tillräckligt bra immunitet eller som av olika skäl inte kan vaccinera sig.

En bland alla andra

Enligt Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, är det upp till varje region att bestämma hur den ska göra med ovaccinerad personal.

– Det här är en viktig fråga, som jag vet att man diskuterar mycket ute i regionerna, hur man ska hantera personer som inte vill eller kan vaccinera sig.

TT: Men kan inte ni på Socialstyrelsen sätta ner foten och säga vad ni tycker?

– Vi har gett ut riktlinjer för patientsäkerhet, men när det gäller direkta smittskyddsrekommendationer är det upp till Folkhälsomyndigheten.

Men alldeles oavsett, är det alltså upp till varje region att bestämma vilka regler som ska gälla.

De senaste veckorna har färre än tio personer per vecka drabbats av covid-19 på landets äldreboenden. Det ska jämföras med 952 smittade på en och samma vecka när läget var som värst, strax före jul (vecka 50) förra året.

Enligt Tomas Lindén är antalet drabbade så pass få just nu, att covid-19 inte utgör någon särskild belastning, vare sig inom äldreomsorgen eller för sjukvården.

– Det är nu en sjukdom bland alla andra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!