Kroppens naturliga immunförsvar efter en tidigare sars-cov-2-infektion ger ett bättre skydd mot coronavirusets deltavariant än två doser av Pfizers vaccin, visar en israelisk studie.
Studien har via tiotusentals journaler jämfört immuniteten i befolkningen. Forskarna har kartlagt infektioner, symptom och inläggningar på sjukhus mellan den 1 juni och 14 augusti i år, då deltavarianten dominerade i Israel.
"Den här studien visar att naturlig immunitet ger ett mer långvarigt och starkare skydd mot infektion, sjukdomssymptom och inläggning på sjukhus av deltavarianten av sars-cov-2", skriver forskarna i en förversion av studien som lagts ut på Medrxiv, där ickepublicerade studier läggs ut.
"Ett skolexempel"
Skillnaderna är stora. Enligt forskarna rör det sig om sex till tretton gånger större risk att smittas med deltan om man är tidigare osmittad men vaccinerad, jämfört med om man haft covid-19.
– Det här är ett skolexempel på hur naturlig immunitet faktiskt är bättre än vaccinering. Vad jag vet är det första gången som det verkligen har bevisats i covid-19-sammanhang, säger Charlotte Thålin vid Karolinska institutet till Science Magazine.
Hon är själv specialistläkare vid Danderyds sjukhus och ansvarig forskare för den svenska Community-studien, som tidigare i sommar visade att även mild covid-19 ger ett gott skydd mot alfa- och deltavarianterna.
Hon varnar dock för att även om skillnaderna är stora i den israeliska studien, så bygger de på små tal. Totalt har 32 000 personer analyserats. Bland de cirka 16 000 som tidigare vaccinerats smittades 238 personer, jämfört med 19 i den ungefär lika stora gruppen som tidigare haft covid-19.
Även risken att läggas in på sjukhus var större om man var vaccinerad jämfört med att ha haft sjukdomen. Men där är siffrorna ännu mindre – åtta fall av sjukhusinläggningar av de vaccinerade och ett fall i gruppen där man tidigare haft smittan.
Ändå bra med vaccin
Och Thålin, liksom andra forskare, tycker absolut inte att man utifrån resultatet medvetet ska försöka att ådra sig en coronavirusinfektion eller att undvika att vaccinera sig.
– Vad vi inte vill är att folk ska säga: Okej, då borde jag gå ut och bli smittad, jag borde ha en smittspridningsfest. För då kan någon dö, säger Michel Nussenzweig vid Rockefeller University till Science Magazine.
Studien visar inte heller att redan smittade kan strunta i vaccinet. Forskarna jämförde nämligen en grupp på 14 000 personer som haft bekräftad covid-19 och inte vaccinerat sig, med en lika stor grupp som smittats och som fått en dos Pfizer. Bland de ickevaccinerade var risken att smittas dubbelt så stor.