Den 29 september försvinner deltagartaken för såväl offentliga som privata tillställningar. Rådet om att arbeta hemma tas också bort. Kvar finns endast individuella restriktioner som att stanna hemma vid symtom och att tvätta händerna.
Anledningen är den höga vaccinationstäckningen i Sverige, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten. Över 80 procent av befolkningen från 16 år och uppåt har nu fått sin första dos vaccin.
– Nu har vi väldigt många människor som är vaccinerade, och när vi närmar oss 80 procent fullvaccinerade, då känns det ganska orimligt att det ska vara 15 till 20 procent som ska diktera villkoren för resten av befolkningen, säger den erfarne smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.
Kan skydda sig effektivt
Han konstaterar likt alla andra smittskyddsexperter att två doser vaccin ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom. Det ser man även i Sörmland, smittspridningen förekommer främst i yngre åldersgrupper som ofta träffas i skolan.
– Restriktionerna måste tas bort någon gång, det är orimligt att ha kvar dem när man ser hur både Danmark och Finland och även Norge lättar upp, säger han.
Mäkitalo tycker att man ska se på gruppen ovaccinerade på samma sätt som man betraktade "70-plussare" i början av pandemin, då de fick betala ett högt pris i form av isolering från resten av samhället.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, tycker att hävda publikrestriktioner är en proportionerlig åtgärd.
– Det hade varit orimligt att fortsätta lägga ansvaret på arrangörer av sport och kultur, för man vet att varje individ kan skydda sig effektivt genom att vaccinera sig.
"Bott under en gran"
Regionerna arbetar enligt Nystedt stenhårt med att informera grupper i exempelvis socioekonomiskt utsatta områden eller de som nyligen invandrat till Sverige om vaccinets fördelar.
– Men snart måste man ha bott under en gran för att inte ha sett vaccinets effektivitet, säger han.
Samtidigt kan äldre och de med ett nedsatt immunförsvar behöva ta ytterligare doser.
Både han och Signar Mäkitalo är överens om att sars-cov-2, som viruset heter, är här för att stanna. När fler utvecklar immunitet lär viruset utvecklas mer mot ett förkylningsvirus som inte orsakar så svår sjukdom.
– Vi måste börja se den här sjukdomen som en del i en normal sjukdomsbild, säger Mäkitalo.
Anders Nystedt vill inte recensera tajmingen i regeringens beslut. Däremot tycker han att strategin ledde till för många dödsfall och för hög smittspridning i vintras.
"Är rädd för det"
Vad gäller vaccinationsbevis för att gå på större evenemang och konserter säger Nystedt att det inte är riktigt Sveriges stil.
Även Signar Mäkitalo är kluven i frågan.
– Jag kan bara se att när man införde vaccinationsbevis i Frankrike blev det ett våldsamt liv. Men då steg vaccinationstäckningen våldsamt, de ligger nu över oss.
– Samtidigt har frivillig vaccination ett stort värde över tid. Vi kan inte bara se hur vi står under 2021, 2022 eller 2023. Vi måste också se hur det påverkar vaccinationsviljan över tid. Kommer man fortsatt att ha förtroende för myndigheterna?
TT: Det finns en risk att man slår sönder förtroendet?
– Det är det man är rädd för.