Smittskyddsläkare: "Kan inte ta bort covid"

Om tre veckor hävs restriktionerna. Samtidigt ökar antalet covid-19 fall i Skåne. En stor andel skåningar är dessutom fortfarande ovaccinerade.
–Att regeringen beslutat detta innebär inte att vi kan gå tillbaka till att allt är som vanligt, varnar Skånes smittskyddsläkare Eva Melander.

Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne.

Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens presskonferens i Regionhuset i Dockan i Malmö med Region Skåne.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-09-08 10:57

Antalet smittade fortsätter att öka sedan vecka 27, och fortfarande upptäcks cirka tusen nya fall varje vecka genom provtagning. Och det är främst bland de yngre som smittan upptäcks, säger Eva Melander vid en pressträff på onsdagen.

– För det första är det en rejäl ökning av antalet fall bland de som är i åldrarna 10-19 år, säger hon och understryker att få fall upptäcks bland äldre och att flest fall finns i den yngre halvan av den åldersgruppen.

TT: Är det rätt beslut att ta bort restriktionerna den 29 september?

– Det är ju en svår fråga att svara på, därför det vet vi svaret på först i efterhand, säger Melander.

– Men vi kan inte ta bort covid från samhället utan vi måste leva med det.

Ovaccinerade på iva

I nuläget vårdas 39 personer på skånska sjukhus. Åtta av dem har hamnat på iva och är "i princip samtliga ovaccinerade", uppger samtidigt regionens sjukvårdsdirektör Pia Lundbom.

Andelen fullvaccinerade i Skåne är nu över 70 procent. För lågt, tycker Region Skånes vaccinsamordnare Maria Landgren som konstaterar att många fokuserar på att diskutera vaccinationer för barn samtidigt som en hel del av deras föräldrar undviker sprutorna.

– Se till att det blir av. Om det inte gäller dig se till att din omgivning kommer iväg och vaccinerar sig, uppmanar hon.

"Vi gör massor med saker"

Vaccinationer pågår – samtidigt larmade vaccinatörer under tisdagen att man på flera håll, bland annat i Skåne, tvingas slänga doser för att allt för få bokar tid och doserna når bäst före-datum.

– Vi planerar noga med tillsammans med dem för att möta bokningsläget. De ska inte stå utan vaccin men inte heller behöva kassera. Så daglig dialog för att nå rätt nivåer här, säger Maria Landgren.

TT: Men det krävs också en dialog med de ute i samhället som är fortsatt ovaccinerade. Vad gör ni?

– Vi gör massor med saker. Vi har mycket information, kommunikation, mobila lösningar, vi vaccinerar på andra platser. Vi använder alla krafter i samhället, så vi jobbar med en hel palett med olika saker för att få fler att vaccinera sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!