Snabbtester ska levereras – men bristen består

Efter det att en mångdubblad efterfrågan på snabbtester av covid-19 i december lett till brist väntas större leveranser i januari. Men se upp med snabbtesterna – svaret är osäkert.

Ett snabbtest för självprovtagning som visar negativt. Men enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan man inte säkert utesluta covid-19 med den här sortens test. Arkivbild.

Ett snabbtest för självprovtagning som visar negativt. Men enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan man inte säkert utesluta covid-19 med den här sortens test. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset2021-12-22 05:00

Lloyds apotek uppger för TT att det fortfarande gapar tomt på butikshyllorna i flera av deras 78 apotek på ett 40-tal orter i landet.

De två varumärken som Lloyds apotek säljer har restnoterats och finns inte att beställa från tillverkaren. Förhoppningen är att produktionen ska komma ikapp efterfrågan så att hyllorna kan fyllas igen i januari – men det är endast en förhoppning.

Jul ökar efterfrågan

Hos Kronans apotek ökade efterfrågan på snabbtester med 265 procent i december jämfört med i november, till följd av den ökande spridningen av covid-19 och att julfirandet är i antågandet.

Leverantörerna flaggar för brister bakåt i leveranskedjan på grund av bland annat ökade ledtider på flyget, enligt pressansvarig Linda Wakeham. Men både den här och nästa vecka kommer Kronan att få in leveranser och räknar med att ha snabbtester att sälja från och med tisdagen den 20 december. Kedjan har 325 butiker.

På onlineapoteket Apotea väntas leveranser nu under julveckan men först i januari bedöms lagret vara gott.

Slut direkt

Hos Apoteket Hjärtat varierar utbudet i de 390 butikerna i hela landet. Genom e-handeln finns tester att köpa. Salivtestet är slutsålt medan testet som tas i näsan finns till försäljning och väntas levereras under julveckan.

Även Apoteket hjärtat har haft en flerfaldigad efterfrågan på snabbtester senaste veckan.

Apoteket som har närmare 400 apotek uppger att leveranser kommer in till viss del, men att snabbtesterna på flera håll säljer slut direkt med tillfällig brist som följd, både i butiker och online.

Rättad: I en tidigare version hade Apoteket fått fel namn.

Snabbtester: Så ska de användas

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att självtester inte ska användas vid symtom på covid-19 eftersom resultatet är osäkert.

Om du ändå ska använda det, följ bruksanvisningen noggrant.

Du tar provet från näsa och hals och läser sedan själv av resultatet som oftast är färdigt inom en halvtimme.

Vid ett positivt resultat ansvarar du själv för att ta kontakt med hälso- och sjukvården. Du behöver stanna hemma och boka ett uppföljande PCR-test via 1177.se. Ett positivt svar förs då in i statistiken och smittspårning påbörjas i enlighet med smittskyddslagen.

Ett negativt testresultat utesluter inte covid-19.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!