Folkhälsomyndigheten har tagit fram tre scenarier för smittspridningen den kommande tiden där man anser att scenario 0, som innebär en mindre ökning av smittspridningen, är mest troligt.
– Vi vet att sjukdomen ökar över säsongerna. Nu när vi går in i ett kallare klimat sprids smittan lättare, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens.
De senaste veckorna har utvecklingen varit stabil i Sverige, vad gäller såväl antal smittade och inlagda på iva. Men om smittspridningen skulle öka igen finns det åtgärder att vidta, understryker hon.
Vaccinationsintyg i verktygslådan
Folkhälsomyndigheten har flera gånger upprepat vikten att att fler måste vaccinera sig för att undvika ökad smittspridning. Britta Björkholm säger att det är ett digert och idogt arbete.
Det finns i nuläget inga planer på att införa vaccinationsbevis.
– Vaccinationsbevis är en åtgärd som finns att tillgå om det skulle finnas behov. För tillfället inte, men det finns i verktygslådan.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att belastningen av covid-19 på sjukvården har minskat under hösten.
– För närvarande vårdas 28 covidpatienter på iva. Det motsvarar sju procent av alla iva-patienter.
En sjukdom bland andra
Antalet har minskat kontinuerligt. I dag är det bara en kommun i landet som har mer än en procent smittade patienter.
– Det innebär att covid har blivit mer en sjukdom bland alla andra. Återkomst av andra infektionssjukdomar är det större problemet.
Sedan augusti september har det varit en kraftig ökning av antalet smittade med RS-virus vilket kräver stora resurser av vården.
Främst är det små barn som drabbas, men Thomas Lindén påpekar att den även drabbar äldre.
– En av fem iva-patienter som vårdas för RS-virusinfektion är över 65 år.