Studie: Lägre syrgasbehov hos covidpatienter

Allvarligt sjuka covidpatienter kan behöva mindre syrgas än vad man tidigare trott, enligt en svensk studie. Kunskapen kan bidra till att minska risken för syrgasbrist på sjukhusen.

Brist på syrgas har varit ett bekymmer i många länder under pandemin. Arkivbild.

Brist på syrgas har varit ett bekymmer i många länder under pandemin. Arkivbild.

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Coronaviruset2022-01-23 19:58

Brist på syrgas har varit ett gissel i många länder under pandemin och har orsakat många dödsfall.

En svårighet har varit att planera hur syrgasen ska fördelas mellan olika sjukhus och avdelningar, då det saknats studier om hur mycket syrgas en genomsnittlig covidpatient egentligen behöver.

Detta har nu forskare knutna till Uppsala universitet undersökt i en ny studie. Den omfattar alla patienter i Sörmland som hade en syresättning som gjorde att de behövde syrgas, men inte respiratorvård, under pandemins första våg – totalt 126 patienter.

Vårdpersonalen undersökte deras syresättning och optimerade syreflödet kontinuerligt, och alla justeringar dokumenterades noga.

Resultatet, som presenteras i tidskriften Plos One, visar att patienterna behövde betydligt mindre syrgas än det mått som WHO använder för patientgruppen.

"Resultaten är överraskande men bör tolkas med försiktighet eftersom studien är liten. För de större studier som nu behövs, kan den enkla metod som nu utvecklats i Sverige användas", säger Anna Hvarfner, läkare vid Centrum för klinisk forskning i Västmanland som hör till Uppsala universitet.

Syrgas ses som den viktigaste behandlingen vid svår covid då lungorna inte kan utvinna syre ur luften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!