Färska uppskattningar visar att deltaviruset kan vara ungefär dubbelt så smittsamt som det ursprungliga covidviruset. Men vad är det som gör att deltaviruset kan sprida sig så snabbt och framgångsrikt?
Preliminära resultat från en ny kinesisk studie pekar ut två möjliga förklaringar – varianten tycks göra sin värd smittsam nästan dubbelt så fort, och då alstras dessutom en drygt tusen gånger större laddning av nya viruspartiklar som kan spridas vidare till andra personer.
Hög koncentration
Studien, som ännu inte är färdiggranskad, bygger på dagliga undersökningar av en grupp människor som suttit i karantän sedan de smittats av deltaviruset.
Forskarna såg att viruset blev mätbart efter i genomsnitt fyra dagar, mot sex dagar hos personer som infekteras av den ursprungliga varianten. Koncentrationen av viruspartiklar i proverna var cirka 1 260 gånger högre än i jämförbara prover från personer med den ursprungliga varianten.
Krävande spårning
– Kombinationen av ett stort antal virus och kort inkubationstid framstår som en mycket trolig förklaring till deltavirusets högre smittsamhet, säger Benjamin Cowling, epidemiolog vid The University of Hong Kong, till tidskriften Nature.
Han tillägger att dessa egenskaper innebär att smittspårningen blir extra krävande, eftersom antalet potentiellt smittade personer ökar rejält om smittspridningen startar två dagar tidigare.
Men resultaten är som sagt fortfarande preliminära – och många andra frågor om deltaviruset återstår att besvara. Det är till exempel fortfarande inte klarlagt om varianten kan orsaka svårare sjukdomssymtom hos den som blir smittad. Hittills pekar dock de flesta studier på att två vaccindoser ger ett gott skydd.