Svenskens medellivslängd på normala nivåer

Efter en nedgång under pandemin har den förväntade livslängden återigen ökat i Västeuropa, visar en sammanställning där bland annat Sverige sticker ut. Men i andra delar av världen har den inte återhämtat sig.

Efter en dipp i förväntade levnadsår under 2020 har flera länder återgått till hur det såg ut före pandemin. Arkivbild.

Efter en dipp i förväntade levnadsår under 2020 har flera länder återgått till hur det såg ut före pandemin. Arkivbild.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Coronaviruset2022-10-18 05:30

Förväntad livslängd, eller medellivslängd, brukar användas som en indikation på hur det står till med hälsan i en befolkning. Därför har forskare från bland annat tyska Max Planck-institutet sammanställt den förväntade livslängden i ett stort antal länder.

Bakgrunden var att de ville se om den nedgång i antal år som individer förväntas leva, som syntes globalt under pandemin, hade förändrats. Efter att ha gått igenom data från 29 länder mellan 2015 och 2021 har de publicerat resultaten i tidskriften Nature Human Behaviour.

Fortsätter sjunka

I fyra länder – Belgien, Frankrike, Sverige och Schweiz har den förväntade livslängden under 2021 ökat till samma nivåer som före pandemin. I Sverige ökade den med 7,5 månader mellan de båda åren. I bland annat USA, Chile och flera Östeuropeiska länder fortsätter den förväntade livslängden att sjunka.

Några länder särskiljer sig genom att det inte syntes någon dipp av förväntade levnadsår under pandemin. Dessa var Norge, Danmark, Finland (enbart kvinnor), Nya Zeeland och Australien. Forskarna noterar att Sverige skiljer sig från övriga skandinaviska länder genom att ha en kraftig minskning av förväntad medellivslängd under 2020. Enligt Folkhälsomyndigheten minskade den med sex månader mellan 2019 och 2020. Enligt den nya studien har den återgått till vad den var före pandemin.

Sämre vaccinationstäckning

Att den förväntade livslängden fortsätter sjunka i vissa länder tror forskarna kan bero på bland annat sämre vaccinationstäckning mot covid-19. När de jämförde vaccinerade med ovaccinerade såg de att en kortare förväntad livslängd kunde kopplas till att vara ovaccinerad.

En annan upptäckt som forskarna gjorde var att när det gäller dödsfall orsakade av covid-19 var andelen som var under 60 år större 2021 jämfört med 2020. Det skulle betyda att personer över 60 klarade sig bättre från att dö med covid-19 än yngre det året. Forskarna resonerar om det kan ha att göra med att fler över 60 år än yngre var fullvaccinerade och därför bättre skyddade.

I USA har även de dödsfall som inte är orsakade av covid-19 ökat i åldersgruppen under 60 år, enligt forskarnas genomgång. En stor del av dessa beror på drogöverdoser eller självmord.

Fakta: Medellivslängden i Sverige

För kvinnor var medellivslängden vid födseln i Sverige 84,9 år 2021. För män var den 81,2 år.

Medellivslängden varierar mellan olika delar av Sverige. Norrbotten har allra lägst medellivslängd med 79,7 år för män och 83,3 år för kvinnor.

Längst levs det i Hallands län. Där lever männen i snitt 82,2 år och kvinnorna 85,4 år.

Mellan åren 2019 och 2020 minskade medellivslängden vid födseln i befolkningen med ett halvt år.

Källor: Statistiska Centralbyrån, Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!