Restriktioner kan snart vara pÄ vÀg tillbaka

Regeringen och FolkhĂ€lsomyndigheten planerar för nya smittskyddsĂ„tgĂ€rder. Redan nĂ€sta vecka kan de allmĂ€nna rĂ„den Ă„terinföras. –Vi stĂ„r inför en oviss vinter, sĂ€ger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) och FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid presstrÀffen dÀr de informerade om planerna pÄ nya smittskyddsÄtgÀrder.

Socialminister Lena Hallengren (S) och FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid presstrÀffen dÀr de informerade om planerna pÄ nya smittskyddsÄtgÀrder.

Foto: Duygu Getiren/TT

Coronaviruset2021-12-02 07:41

– Även i Sverige ser vi nu att smittspridningen ökar, om Ă€n pĂ„ betydligt lĂ€gre nivĂ„er Ă€n tidigare under pandemin, sĂ€ger socialministern.

Samtidigt har nya virusvarianten omikron dykt upp vilket manar till ytterligare försiktighet.

– Vi kan relativt snart bli tvungna att vidta ytterligare Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger Hallengren.

Redan nÀsta vecka kan nya restriktioner införas i form av de allmÀnna rÄd som tidigare gÀllt, meddelar FolkhÀlsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

AllmÀnna rÄd tillbaka

Lena Hallengren poÀngterar att en smittskyddsÄtgÀrd kan vara alltifrÄn allmÀnna rÄd som handlar om allas skyldighet att motverka smittspridning till vÀldigt ingripande ÄtgÀrder som betyder att mÀnniskor behöver stÀlla om sina liv.

– Den dramatiken ser jag inte framför mig nĂ€sta vecka, utan vi vill vidta Ă„tgĂ€rder som gör att vi förĂ€ndrar beteendet, som gör att vi motverkar smittspridningen, men som har sĂ„ liten negativ uppsida som möjligt. Men det Ă€r utvecklingen som avgör vilka Ă„tgĂ€rder som kommer att behöva jackas in, sĂ€ger socialministern.

I ett första steg handlar det om att alla vuxna uppmanas att bland annat hÄlla avstÄnd, undvika trÀngsel och anvÀnda munskydd i kollektivtrafiken.

Arbetsgivare ska Äterigen göra det möjligt för anstÀllda att arbeta hemifrÄn, men Àven se till att undvika större samlingar och att personal kan hÄlla avstÄnd pÄ arbetsplatsen.

"Inte akut"

Ökar smittan trots detta kan det bli fler Ă„tgĂ€rder.

– Det Ă€r för att bromsa den ökning som vi sett den senaste tiden, sĂ€ger Tegmark Wisell.

– LĂ€get Ă€r inte akut, men sĂ„ pass allvarligt i vissa regioner att det kan behövas nya Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger hon.

Ännu har inte den ökade smittspridningen lett till nĂ„gon kraftigt ökad belastning inom vĂ„rden, sĂ€ger Karin Tegmark Wisell.

– Vi har haft ett framgĂ„ngsrikt vaccinationsprogram och det Ă€r dĂ€rför det varit relativt lugnt det senaste halvĂ„ret. Men det Ă€r fortfarande för mĂ„nga ovaccinerade. De har en förhöjd risk att hamna pĂ„ iva.

Tegmark Wisell betonar att ÄtgÀrderna ska vara "proportionerliga".

– Konsekvenserna av att införa hĂ„rda restriktioner fĂ„r ocksĂ„ stora baksidor och det Ă€r dĂ€r vi pratar om proportionaliteten, sĂ€ger Tegmark Wisell.

Ingen ensam jul

Regeringen ska nu analysera FHM:s förslag och skyndsamt Äterkomma med besked, sÀger Hallengren. Regeringen kommer Àven, vilket redan Àr kÀnt, i nÀrtid att remittera ett förslag om vaccinationsbevis pÄ exempelvis restauranger och gym.

Socialministern uppmanar pÄ presstrÀffen folk att testa sig vid symtom, stanna hemma och att vaccinera sig.

TT: Vad sÀger du till dem som nu Àr oroliga för kommande ÄtgÀrder som innebÀr Ànnu en ensam jul?

– Med risk för att man i efterhand blir citerad kĂ€nner jag mig ganska trygg med att sĂ€ga att det ska inte vara en ensam jul, det Ă€r inte det vi ser framför oss. Men vi behöver se till att vi bromsar smittspridningen, att vi vidtar de Ă„tgĂ€rder vi kan med relativ enkelhet och att vi tĂ€nker till. BĂ„de hur vi beter oss och hur vi minskar vĂ„ra kontakter och att personer som inte Ă€r vaccinerade i extra stor utstrĂ€ckning följer de rĂ„d som funnits sen den 29 september.

Fakta: FolkhÀlsomyndighetens förslag

Vid en fortsatt ökad smittspridning med pÄverkan pÄ hÀlso- och sjukvÄrden ser FolkhÀlsomyndigheten i ett första skede behov av:

AllmÀnna rÄd till individer:

HÄll avstÄnd och undvik trÀngsel
VÀlj om möjligt andra fÀrdmedel Àn kollektivtrafik
AnvÀnd munskydd i kollektivtrafiken om trÀngsel inte kan undvikas

AllmÀnna rÄd till arbetsgivare

Möjliggör för anstÀllda att i viss mÄn arbeta hemifrÄn
Genomför om möjligt möten digitalt i stÀllet för fysiskt
Undvik större samlingar
Vidta ÄtgÀrder för att personal ska kunna hÄlla avstÄnd pÄ arbetsplatsen nÀr sÄ Àr möjligt

AllmÀnna rÄd till serveringsstÀllen om trÀngsel

AllmÀnna rÄd till kollektivtrafiken

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!