Tegnell manar till ansvarsfullt festande

I det restriktionsbefriade Sverige började folk festa loss på onsdagskvällen. Statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas att alla tagit sitt ansvar och vaccinerat sig. Skulle smittan ta fart kan nya nedstängningar följa.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, vid torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.

Foto: Anders Wiklund/TT

Coronaviruset2021-09-30 14:04

– Vi riskerar ju att fortsatt kunna ha ett öppet samhälle om vi vistas i de här situationerna och grupperna utan att vara vaccinerade, säger han på myndigheternas pressträff om virusläget där journalister nu återigen kunde närvara fysiskt.

På frågan om han blir orolig av bilder på hur fullt det är på olika uteställen efter öppningen, blir svaret:

– Jag hoppas att alla som är där är vaccinerade. Det finns en risk att smittan går upp, men antagligen inte så mycket. Om smittan skulle gå upp mycket, så att det påverkar sjukvården och så vidare så får vi vidta åtgärder, se över om vi behöver ge fler grupper en tredje dos eller införa fler restriktioner.

En stor andel i den yngre delen av befolkningen är ovaccinerad – och nu gör slopade restriktioner det fritt fram att hänga på krogen.

– Vi måste alla ta vårt ansvar och påminna dem om hur viktigt det är att de också vaccinerar sig. Så att vi inte skapar en situation där vi är tvungna att gå tillbaka till att stänga ner de här verksamheterna. Det finns även den aspekten förutom aspekten att skydda sig själv och sin omgivning, säger Anders Tegnell.

Ökat antal döda

Åtta nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

– När det gäller avlidna ser vi tyvärr en viss ökning, säger Anders Tegnell.

Ökningen kan kopplas till bland annat äldre personer och personer på särskilt boende, säbo.

– Det är klart lägre tal än det varit historiskt men ändå en orossignal, säger Urban Lindberg, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Hittills har 14 864 smittade personer avlidit i Sverige med virussjukdomen.

Globalt råder en "försiktig" nedgång av antalet smittofall, enligt Anders Tegnell. Även i Europa syns samma tendens, även om det ser lite olika ut i olika länder.

Minskningen sker även i Sverige. Här som i många andra länder är det de yngre som smittas, enligt Tegnell.

Totalt har 1 152 886 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Vaccinera viktigast

Anders Tegnell får en fråga kring en studie från Danderyds sjukhus som visat på kraftig minskning av antikroppsnivåer efter sju månader och hur han ser på risken att många kanske inte har ett fullt skydd om några månader.

– Det är helt omöjligt att veta. Vi ser inte några tecken på ökat antal personer som insjuknar trots att de är vaccinerade, förutom hos de allra äldsta. Det är det som är den enda viktiga signalen vi har i dag.

– Vi vet inte vad antikroppsnivåerna egentligen betyder och vilka nivåer man behöver ligga på långsiktigt för att ha ett skydd. Vårt immunsystem är väldigt komplext.

– Nu är det viktigaste vi kan göra att vaccinera de som inte är vaccinerade. Det är så vi gör stor skillnad, säger han.

Fakta: Virusläget

Ingen av regionerna befinner sig i så kallat katastrof- eller förstärkningsläge. Antalet sjukhusinläggningar minskar.

7 152 389 personer har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 83,7 procent av befolkningen (16 år och äldre).

Av dessa har 6 569 568 fått två doser, motsvarande 76,9 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!