Tegnell: Smittan i Europa en varningssignal

Antalet fall av covid-19 ökar på flera håll i Europa, så även i Sveriges grannländer. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är smittspridningen oroande. –Det är absolut en varningssignal, säger han.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Foto: Simon Samuelsson/TT

Coronaviruset2021-11-09 16:37

I Danmark har antalet inlagda på sjukhus ökat den senaste månaden, antalet nysmittade likaså. Den ökade smittspridningen i flera länder i Europa är något Folkhälsomyndigheten håller noga koll på.

– Det är många länder med hög vaccinationstäckning som nu också börjar se en ökad smittspridning. Det är förstås viktigt att försöka förstå varför det är så och vad det är för drivkrafter som ligger bakom det, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

"Måste vara beredda"

Han betonar att det är svårt att jämföra enstaka länder med varandra, men säger samtidigt att ett scenario likt det i Danmark kan uppstå i Sverige och att situationen i Europa är en varningssignal.

– Vi har förhoppningar att det inte ska bli lika omfattande och stort och slå på vården som i Danmark, men vi måste vara beredda på att det kan bli så.

TT: Vad gör vi om vi får en liknande utveckling i Sverige?

– Då gör vi det vi sagt hela tiden. Vi måste analysera varför det blir en sådan utveckling, i vilka miljöer smittan sprider sig och vad vi behöver göra för att få till en effektiv social distansering igen.

Det skulle bland annat kunna röra sig om nya råd kring hemarbete eller att minska ner på stora evenemang igen, säger Tegnell.

– Men det går inte säga i dag. Det måste man göra riktat utifrån den situation vi i så fall hamnar i.

Hög takt

I slutet av oktober var Folkhälsomyndighetens bedömning att smittspridningen av covid-19 i Sverige fortsatt kommer att ligga på en relativt låg nivå de närmaste månaderna. Den bedömningen ligger kvar.

– Vi är fortfarande nere vid scenario 0, säger Tegnell och fortsätter:

– Vi följer det hela tiden för att se om det sker avvikelser och i så fall får vi ta oss an det och se vad det är som förändrats.

Enligt Anders Tegnell hade man väntat sig en ökad smittspridning under hösten – men inte i den takten som just nu sker i många länder.

– De flesta länder hade nog inte räknat med att det skulle gå så fort när det började röra på sig.

Leva med smitta

Vilka är det då som driver på smittspridningen runtom i Europa: Vaccinerade eller ovaccinerade? Båda grupperna, menar Tegnell, även om ovaccinerade framför allt är de som sprider smitta vidare.

– Det här vaccinet, det måste man komma ihåg, är jättebra på att skydda mot allvarlig sjukdom och död och gör det under långa tider. Den effekten har vi nog inte tappat nästan alls. Däremot är det inte speciellt bra på att skydda mot lindrig sjukdom och smitta, säger han och fortsätter:

– Det tar inte bort smittan på ett sätt som vi är vana vid för andra vacciner. Det gör att man måste vaccinera en väldigt stor andel av befolkningen och även då får man nog leva med en viss nivå av smittspridning.

Fakta: Tre scenarier 20 oktober–20 januari

Scenario 0

Utgår från en liten ökning av kontaktintensiteten, vilket leder till en fortsatt smittspridning.

Scenario 1

Utgår från en måttlig ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en viss ökad smittspridning, enligt beräkningarna ungefär 2 500 rapporterade fall om dagen under december och januari. Fler personer kommer att behöva sjukhusvård, men på betydligt lägre nivåer än under samma period för ett år sedan.

Scenario 2

Utgår från en stor ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en betydande ökning av smittspridningen, med knappt 5 000 rapporterade fall om dagen under december och januari enligt beräkningarna. Detta scenario bedöms som mindre troligt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!