Thunberg: Tungt ansvar på äldre efter pandemin

Greta Thunberg kavlar upp – klimataktivisten anser att den yngre generationen skyddar den äldre genom att vaccinera sig. Nu hoppas hon att de äldre också ska skydda unga från ett klimathaveri, berättar hon i en intervju med TT.

Nu när samhället börjar öppna upp igen tror Greta Thunberg att många kommer att kompensera för en förlorad tid, samtidigt som världsledarna har ett enormt ansvar att gå i rätt riktning i klimatfrågan.

Nu när samhället börjar öppna upp igen tror Greta Thunberg att många kommer att kompensera för en förlorad tid, samtidigt som världsledarna har ett enormt ansvar att gå i rätt riktning i klimatfrågan.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Coronaviruset2021-06-29 13:00

– De hörde av sig och frågade om jag ville delta, och om man kan bidra med någonting så vill man självklart göra det, säger hon.

Greta Thunberg känns avslappnad. Hon är solbränd och ser ut att vara vid gott mod. Innan vi inleder intervjun flyttar vi oss från den koskinnsbeklädda soffa i vilken vi först hamnat. Som världskänd klimataktivist måste man tänka på allt och bilder på henne i soffan skulle kunna sända ut fel signaler.

Vi träffas i fotostudion där bilderna till kampanjen plåtas. Under våren har vaccinationskampanjen "Kavla upp" där en lång rad kända svenskar uppmanar mottagaren att ta covid-19-vaccinet synts på diverse reklamytor.

"Annorlunda kampanj"

Eftersom människor är sociala djur som kopierar varandras beteende, måste vi göra det till norm att ta vaccinet, menar hon.

– Så det gäller att sprida kunskap om det. Kändisar har väldigt stor makt, och självklart finns det väldigt negativa aspekter med det, men det finns också en mening att utnyttja det, också när det kommer till klimatkrisen.

TT: Du brukar ju inte ställa upp i kampanjer och reklam – varför tyckte du att det här var så viktigt?

– Det här är en annorlunda kampanj i och med att den inte har som syfte att sälja någonting, eller att göra vinst utan att den är för en bra sak i stället.

TT: Vad har du att säga till vaccinskeptiker?

– Det är väldigt utbrett i dag att man överhuvudtaget ifrågasätter vetenskapen och det är självklart väldigt problematiskt, att det blir som att ord står mot ord. Självklart har vi alla rätt till åsikter men när det faktiskt riskerar människoliv så är det ju något större, något allvarligare som vi måste ta itu med.

Äldre ska skydda yngre

Greta Thunberg hoppas att alla unga förstår vilket ansvar de har när det blir deras tur att vaccinera sig.

– Jag tycker också att vi sett globalt att unga har tagit ansvar för att skydda riskgrupper, vilket oftast är äldre. Därför hoppas jag också att äldre generationer efter pandemin tar ansvar för att skydda yngre generationer när det kommer till klimat.

Under pandemin har Greta Thunberg fortsatt att möta statsöverhuvuden och politiker för att tala om klimatkrisen, fast i digital form vilket hon påpekar inte är lika effektivt.

TT: Hur har pandemin slagit mot klimatfrågan?

– Vissa blandar ihop de åtgärder vi vidtog under pandemin med vad som skulle behövas för att förhindra klimatförändringar. Självklart har vi sett mönster med mindre konsumtion och färre resor, som i sig har minskat utsläppen. Men de har ingenting med varandra att göra eftersom de här utsläppsminskningarna var oavsiktliga och pågick under en väldigt kort tid.

Enormt ansvar på ledarna

Nu när samhället börjar öppna upp igen, tror Thunberg att många kommer att vilja kompensera för en förlorad tid. Samtidigt finns det ett enormt ansvar på ledarna att gå i rätt riktning, anser hon.

– Men det är upp till dem och vi kan bara skapa och sprida medvetande, öka krisinsikten för att skapa en kritisk massa som sätter press. Bara vi inte slappnar av och tror att eftersom Trump är borta så kommer allt lösa sig.

TT: Hur ser du på den svenska regeringens klimatarbete?

– Sverige gillar att skryta om att vi är så duktiga internationellt, vilket är lite komiskt för om man faktiskt ser till vad vi gör så är det inte så mycket att skryta med. Vi utelämnar ungefär två tredjedelar av Sveriges faktiska utsläpp om man inkluderar biogena utsläpp och konsumtionsbaserade utsläpp.

– Vi säger att vi ska bli fossilfria men vi byter bara ut en förbränning mot en annan. Vi räknar med att vi kommer att uppfinna teknik i så pass stor skala att vi ska kunna ta upp astronomiska mängder koldioxid i framtiden.

Fel riktning

TT: Finns det något i Sveriges klimatarbete som du är positiv till?

– Självklart finns det alltid saker som folk gör rätt, men om vi snöar in på det i stället för att se till helheten kommer vi inte att komma någon vart. Och det kanske framstår som att vi bara klagar eftersom vi främst lyfter fram det negativa, men om vi ser det ur ett politiskt perspektiv så rör vi oss fortfarande i fel riktning.

TT: Vad krävs av världens regeringar nu?

– Det är en stor fråga, lösningen består ju av otaliga lösningar.

Men innan några lösningar är möjliga, små som stora, måste vi först behandla krisen som en kris, menar Thunberg.

– Vill vi ha lösningar på klimatkrisen eller vill vi ha lösningar som tillåter oss att fortsätta som nu? För det känns som att just nu vill vi ha lösningar som gör att vi kan upprätthålla status quo.

Vetenskap liksom beteendeförändringar kommer med viktiga lösningar, samt att den finansiella sektorn tar ett enormt ansvar, anser hon.

Ingen framtidsplan

TT: Hur har pandemin påverkat dig?

– Jag har ju haft väldig tur, dels därför att jag inte tillhör någon riskgrupp, dels därför att jag bor i en del av världen där jag inte påverkas så jättemycket.

Möten – framförallt online – samt att läsa och skriva är Thunbergs sommarplaner. Främst om klimat men även annat.

Demonstrationerna på Mynttorget i Stockholm har nyss börjat komma i gång igen efter ett digitalt uppehåll, även om de fysiska manifestationerna än så länge sker i en decimerad skala med avstånd och munskydd. Hur det blir med resor och fysiskt deltagande på internationella möten framöver är ännu oklart.

Någon riktig framtidsplan har Greta Thunberg inte. Först ska hon gå klart de två återstående åren av gymnasiet.

– Sedan har jag ingen aning. Fast det hör väl till att vara ung att inte veta vad man vill.

TT: Planerar du att fortsätta med ditt intensiva klimatarbete?

– Absolut, tyvärr. Tyvärr kommer det nog att finnas behov av klimataktivister. Så länge det finns ett behov av det och så länge jag mår bra av det kommer jag fortsätta.

Fakta: Greta Thunberg

Ålder: 18 år, går gymnasiet på Södermalm i Stockholm. Ska börja andra året till hösten.

Bakgrund: Blev uppmärksammad för sina sittdemonstrationer utanför Riksdagshuset inför valet 2018. Demonstrationerna har sedan blivit en världsomspännande rörelse som går under namnet "Skolstrejk för klimatet" eller "Fridays for Future" .

Sedan 2018 har Greta Thunberg gjort många resor för att delta i möten och manifestationer. Mest uppmärksammad blev resan med segelbåt över Atlanten.

Under pandemin har klimataktivisten donerat drygt en miljon kronor från sin stiftelse till det globala initiativet Covax för att få ut coronavaccin till fattigare länder.

Utmärkelser i urval: Utsågs 2019 till världens mest inflytelserika person av amerikanska tidskriften Time. Blivit nominerad till Nobels fredspris.

Uppmärksammad genom: Dokumentären "Greta" som hade svensk biopremiär i november 2020. Var samma år värd för Sommar i P1. 2019 kom hennes bok "No one is too small to make a difference".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!