I Danmark har forskare studerat nästan 12 000 omikronfall bland både vaccinerade och ovaccinerade danskar. Av studien framkommer att den som är vaccinerad med två doser löper ungefär lika stor risk att smittas av den nu dominerande varianten som ovaccinerade.
I mellandagarna kom också rapporter om ett smittutbrott på Färöarna, där 21 av 33 personer smittades av omikron vid en privat tillställning. Alla som insjuknade hade minst en och halv månad innan fått en tredje dos.
– Varianten har en ökad förmåga att bryta igenom immunitet mot viruset, konstaterar Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten (FHM), vid en presskonferens på onsdagen.
Det gäller oavsett om det handlar om immunitet uppbyggd av vaccin eller av tidigare genomgången covid-19.
Växande skepsis
Motståndet mot vaccinationsbevis frodas, inte minst bland grupper redan skeptiska till vaccin. Kritikerna hävdar att kraven på vaccinationsbevis beskär människors frihet. Att omikron kan smitta också den som är vaccinerad framhålls också. Men Folkhälsomyndigheten försvarar bevisen.
– Att undvika att samla många ovaccinerade på samma plats för att minska riskerna för svår sjukdom är den stora betydelsen av vaccinationsbevisen, säger Britta Björkholm.
Hon tillägger att det handlar om att minska trycket på vården, men understryker samtidigt att vaccinationsbevis som enda åtgärd inte är särskilt effektivt för att hämma smittspridningen.
– Det är svårt för alla åtgärder att utvärdera dem en och en, för att få ett mått på effektiviteten. Vaccinationsbevisen kan i stället ses som en åtgärd bland många.
Tredje dos kan krävas
I dagsläget definieras den som har tagit två doser som vaccinerad, och berättigad till att kvittera ut vaccinationsbevis. Den tredje dosen ses som ett komplement.
Frågan är hur länge vaccinationsbevisen ska anses giltiga med bara två doser, givet indikationerna på att en tredje dos ger ett starkare skydd än två doser.
Socialminister Lena Hallengren (S) avböjer intervju, men skriver i mejl via sin pressekreterare:
"I takt med att allt fler får en tredje dos kan det också bli aktuellt att ändra antalet doser som krävs, men detta är alltså en fråga för Folkhälsomyndigheten".
Inom EU pågår just nu diskussioner om vad som bör gälla i framtiden. Där kretsar samtalet mycket kring vad som framgent ska gälla vid resa, och vem som ska ses som vaccinerad kontra ovaccinerad, enligt Britta Björklund vid FHM.
Men i Sverige sitter experterna för tillfället ner i båten. Britta Björklund påpekar att vi har att göra med helt nya vacciner och att det helt enkelt gått för kort tid för att myndigheten ska kunna fatta ett sådant beslut.
– Men det kan bli så att vi i en framtid ser att det är tre doser som utgör grundvaccinationen och där man räknas som vaccinerad. Men där är vi inte riktigt än.
Vaccinsamordnare Richard Bergström anser dock att den tredje dosen bör vara en del av det ordinarie vaccinationsprogrammet.
– Därför väljer jag att kalla det för tredosvaccin. Det visar tydligt att man inte ska avstå en tredje spruta. Det är ingen frivillig lyx som bara ger en marginell förbättring, den är viktig, säger han till Dagens Nyheter.