För vissa riskgrupper kan den tredje dosen komma redan i höst. Det rör sig i första hand om personer på äldreboende, personer över 80 år och de med kraftigt nedsatt immunförsvar.
– Det experterna tror på är att det någon gång nästa år inte är helt otroligt att åtminstone delar av befolkningen kommer att behöva en påfyllnad, med tanke på vad man vet om det här viruset och vad man har sett. För vissa grupper kan det bli aktuellt redan i höst, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
TT: Är det för att skyddet från de första vaccinationerna går ner eller för att man befarar nya varianter?
– För att skyddet går ner. Hur det blir med varianterna vet vi ju inte. Hittills har ju vaccinerna fungerat väldigt bra mot dem.
Några exakta data om – och i så fall när – skyddet från de första vaccinationerna minskat så mycket att en påfyllnadsdos behövs, är det dock ingen som vet i dag, påpekar Anders Tegnell.
Ont om kunskap
– Vi ser inga tecken på att någon tappar i immunitet, men det finns å andra sidan ingenting som talar för att de här vaccinerna ger livslång immunitet. Det kommer att vara ett vaccin som behöver fyllas på. Frågan är bara när och om alla behöver en påfyllnadsdos. Det kan vara så att det räcker att rikta det mot äldre, ungefär som influensavaccinet.
TT: Men eventuellt redan till hösten, åtminstone för en del av befolkningen?
– Det är en fråga som diskuteras mycket nu och där en del länder pekat på att det kan komma att bli så, men där finns inte heller någon data. Vi kommer ju inte göra det om det inte behövs.
TT: Ni ser inga tecken på avtagande immunitet, ändå går ni ut och säger att det troligtvis behövs fler doser, varför då?
– För att det behövs en planering. Regeringen måste ha en planering vad gäller kostnaderna för att köpa vaccinet och regionerna behöver en planering för att kunna gå i gång med ett vaccinationsarbete och då behöver bägge veta ungefär vilka volymer det kan bli fråga om.
Nattklubb hela nätterna
TT: Kan det här bli något vi måste vaccinera oss mot varje år?
– Högst troligt kommer vi att behöva ha ett vaccinationsprogram. Hur ofta eller om alla kommer att behöva vaccinera sig, det har vi ingen kunskap om i dag.
TT: Smittspridningen har ökat den senaste tiden. Hur ser du på det?
– Det vi har noterat är att den här gången handlar det främst om personer som varit ute och rest. Därför har vi påpekat vikten av att man sköter sig när man är på resa och testar sig när man kommer hem. Det är ganska många länder vi reser till nu, där det är en ganska hög smittspridning, och då är det viktigt att inte gå på nattklubb hela nätterna och sånt.
TT: Snart drar skolorna i gång. Kan det bli som förra hösten?
– Inte som förra hösten, eftersom vi har väldigt många vaccinerade. En så omfattande smittspridning med ett så hårt tryck på vården ser jag som uteslutet. Däremot är det inte otroligt att vi kommer att få en del utbrott som vi måste ha kapacitet att hantera.