Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har 15 länder en ökad smitta och sex länder rapporterar ökande dödstal. I Sverige sjönk de bekräftade covid-fallen med 16 procent under förra veckan, enligt siffror från Folkhälsomyndigheter.
Sedan början av februari testas enbart personal och patienter inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen i Sverige.
– Det räcker att följa den grupp som testas nu för att se eventuella trender i smittspridningen, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten till TT.
Stort mörkertal
Sannolikt finns det ett stort mörkertal när det gäller smittspridningen i samhället, men Sara Byfors menar att dagens testning är tillräcklig för att hålla koll på viruset.
Myndigheten fortsätter också att följa sjukhusinläggningar och det görs fortsatt sekvenseringar av viruset för att se vilka varianter som cirkulerar i landet.
– På så sätt har vi koll på om det skulle dyka upp nya virusvarianter. Vi gör även omvärldsbevakningar och skulle få signaler därifrån om en virusvariant som ger svårare sjukdom dyker upp, säger Sara Byfors.
Redo om smittan ökar
Efter den 1 april kommer covid-19 inte längre att klassas som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.
– Men covid-19 kommer även i fortsättningen vara en anmälningspliktig sjukdom, säger Sara Byfors.
Covid-19 kommer också att smittspåras inom vård- och omsorgsverksamheter.
Det som gör att man har skalat ner testningen är att så många nu är vaccinerade. Men Folkhälsomyndigheten är redo om smittspridningen sätta fart igen.
– Vi kan skala upp testningen snabbt igen, om det skulle behövas, säger Sara Byfors.