– Våra resultat visar på vikten av att vaccinera sig, inte bara för skyddet mot infektion och allvarlig sjukdom utan också för skyddet mot långvariga besvär, säger Maria Bygdell, forskare vid Göteborgs universitet.
Tidigare studier har pekat mot att vaccination mot covid-19 även skulle ge ett skydd mot postcovid efter en covidinfektion, men resultaten har varit lite tvetydiga och det har inte gått att dra några säkra slutsatser.
Nu har forskare vid Göteborgs universitet utnyttjat svenska register för att undersöka sambandet. Närmare 600 000 personer från region Stockholm och Västra Götaland ingick. Av dessa hade drygt hälften fått en eller flera vaccindoser innan de drabbades av covid-19.
Betydligt lägre risk
Forskarna undersökte sedan vilka av dessa som fått diagnosen postcovid och såg att de som vaccinerats före infektion hade 58 procent lägre risk att få postcoviddiagnos än ovaccinerade.
Kopplingen var ännu starkare för dem som fått flera doser.
– Efter tre doser var risken 73 procent lägre att få postcovid, säger Maria Bygdell.
Postcovid innebär ofta symtom som sitter kvar långt efter covidinfektionen. Symtomen varierar men bland de vanliga finns trötthet, koncentrationssvårigheter, andningsproblem och smärta. Det finns ingen tydlig definierad diagnos, men personerna som ingår i studien har haft kontakt med sjukvården och fått diagnosen av läkare.
Starkast skydd fanns i åldersgruppen 55 till 64 jämfört med andra åldersgrupper och män var något mer skyddade jämfört med kvinnor, liksom de som fått sin infektion när deltavarianten var dominerande jämfört med andra varianter.
Viss vaccinkombination
– Det verkar inte heller spela någon stor roll vilket av vaccinerna man tagit eller i vilka kombinationer.
Ett lite sämre skydd tycktes kombinationen av Astra Zenecas och Pfizers vacciner ge jämfört med andra kombinationer.
Totalt i studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ, var det 1,4 procent av dem som inte var vaccinerade när de fick covid som sedan fick diagnosen postcovid. Bland de vaccinerade var det i genomsnitt 0,4 procent.
Skillnaden kvarstod även när forskarna tog hänsyn till faktorer som ålder, kön, virusvariant, socioekonomi och andra sjukdomar som deltagarna hade – sådant som kan påverka viljan att vaccinera sig och risken för postcovid.