Vaccinationsvecka får kritik – "för sent"

Regeringens beslut om att införa en nationell vaccinationsvecka i mitten av mars för att bromsa smittspridningen av covid-19 får kritik.
–Vi står inför en mindre katastrof så det borde vara nu vi ska vaccinera oss, säger Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet.

Vaccinering i klubblokalen Fållan i Stockholm. Arkivbild

Vaccinering i klubblokalen Fållan i Stockholm. Arkivbild

Foto: Jessica Gow

Coronaviruset2021-12-23 15:05

Vaccinationsveckan inleds måndagen den 14 mars och är ett försök att nå ut till dem som ännu inte vaccinerat sig. Det handlar om stora och riktade informationsinsatser med ökad drop-in-bokning, kallelser och en allmänt större tillgänglighet till vaccination. Men enligt Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, är det på tok för sent.

– Vaccinationsvecka i mars? Jaha, det är jättebra men det borde vara nu i december. Det borde vara öppet överallt för folk att vaccinera sig nu, säger han.

Ökat vårdtryck

Den snabba spridningen av omikronvarianten i kombination med att det är mycket influensavirus, RS-virus och andra coronavirus i svang riskerar att leda till ytterligare belastning på sjukvården inom bara några veckor, anser han.

– Det är märkligt att vi inte förstår att det riskerar att få en våldsam påverkan på vårt samhälle, säger Fredrik Elgh.

Enligt Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, har liknande metoder som vaccinationsveckan använts i samband med vaccinationskampanjer riktade mot barn i u-länder.

– Jag vet inte vilken effektivitet det kan ha. Men det kan ändå vara bra att pröva olika saker. Jag tror inte det finns mycket stöd för tvångsvaccination i Sverige. Då kan det här ändå vara någonting som kan hjälpa till att få upp vaccinationstäckningen, säger hon.

Mer munskydd

Annika Linde välkomnar de nya coronarestriktionerna som började gälla på torsdagen, men anser att man kunde ha tidigarelagt jullovet och stängt skolorna för att dämpa smittspridningen. Hon tycker också att disciplinen är dålig hos allmänheten när det gäller att använda munskydd i julhandeln.

– Man försöker att minska spridningen med regler som är så lite inskränkande som möjligt på vanligt liv, men det är klart att många kommer att infekteras ändå när julhandeln ser ut som den gör, säger hon.

Även Fredrik Elgh skulle vilja se en ökad användning av munskydd.

– Om man kunde få svenska folket att använda munskydd nu under ett antal veckor för att skydda oss mot anstormningen av omikron så vore det väl väldigt bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!