Vaccintrötthet – nästa stora utmaning

Det mesta tyder på att vi kommer att behöva fylla på vaccinationerna mot covid-19 för att behålla skyddet. Frågan är hur vi ska motiveras att ta sprutorna?

Per åldersgrupp till och med vecka 6.

Per åldersgrupp till och med vecka 6.

Foto: Johan Hallnäs

Coronaviruset2022-02-19 08:59

— Det är en stor utmaning att fortsätta motivera våra invånare att fullfölja och i vissa fall påbörja vaccination när vi börjar se en avplaning av antalet sjukhusvårdade och svårt sjuka i covid-19, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att en fjärde dos covidvaccin rekommenderas till vissa grupper. Det gäller alla som är 80 år och äldre, personer på särskilt boende och personer med hemtjänst eller hemsjukvård.

Anledningen är att vaccinernas skydd mot allvarlig sjukdom sjunker med tiden och de flesta experter är ense om att vi troligen kommer att behöva regelbundna påfyllnadsdoser under en tid framöver.

Men det börjar redan blir svårare att få folk att ta sprutan, vilket märks i bland annat Region Uppsala.

— I början var det många som var angelägna om att ta sin dos, man ville vara först. Men vi ser att benägenheten att ta dos tre är lägre än att ta dos två. Det är något vi tänker mycket på nu, hur vi ska få folk att fortsätta, säger Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare i Region Uppsala.

En viktig del i strategin i region Uppsala är tillgänglighet. Som exempel nämner hon kvälls- och helgöppna vaccinationsmottagningar, drop-in-tider och en nära kontakt med regionens universitet. Vaccinationsviljan är nämligen lägre i de yngre åldrarna.

En av utmaningarna enligt henne är att gruppen som tar sin påfyllnadsdos så fort möjlighet ges blir mindre och att gruppen som tänker att "jag tar det sen" blir större för varje dos och ju mindre hotfull pandemin uppfattas.

— Vi har satsat mycket på att skicka ut bokade tider till invånarna vilket haft positiv effekt. Det är möjligt att vi kommer att göra det mer framåt, säger Margareta Öhrvall.

Belöning lockar

En metod som testats i olika delar av världen är att locka medborgarna med belöningar. Öl i Tyskland eller pengar i Slovakien är några exempel som väckt uppmärksamhet.

Erik Wengström är professor i nationalekonomi vid Lunds universitet och har forskat om vaccinationsvilja kopplat till ersättning. Han har bland annat sett i en studie med svenska deltagare att en ersättning på 200 kronor höjde vaccinationsviljan med fyra procentenheter. Men han är tveksam om det är rätt tidpunkt att införa belöningar på bred front.

— Men man skulle kunna fundera på att testa små incitament och belöningar i områden med låg vaccinationstäckning och där de satsningar och kampanjer som gjorts inte har räckt, säger han.

Även han trycker på tillgängligheten och påpekar att det även handlar om att själva bokningen ska vara enkel. Det får inte kräva för mycket klick eller letande efter tider.

Fyran lika viktig som ettan

I Region Stockholm brottas vaccinsamordnare Magnus Thyberg med samma frågor. Han tror inte på ersättning som en lösning.

— Våra vaccinationsprogram bygger inte på det incitamentet och vi har inte den vanan. Jag tror att det viktigaste är att fortsätta nå ut med information och möjliggöra diskussion om varför det är viktigt att vi behöver en hög vaccinationstäckning även när både sjukdomen och samhället går mot en normalisering, säger han.

Samtidigt som de äldsta nu ska få en fjärde dos covidvaccin är det drygt 40 procent av svenska folket (18 år och äldre) som ännu inte har tagit sin tredje dos. Runt 13 procent (från tolv år och uppåt) har inte tagit någon spruta alls. På frågan om vilken grupp som är viktigast att satsa på är svaret tvekande.

— Det är inte så enkelt. Det är väldigt viktigt att fortsätta att erbjuda och möjliggöra de som inte tagit den första dosen att göra det. Men de äldsta och sköraste behöver sin fjärde för att få ett bra skydd. Från regionen måste vi vara aktiva på flera områden samtidigt, säger Magnus Thyberg.

Även i Region Jönköpings län fortsätter man med informationskampanjer och riktade insatser till de områden där vaccinationstäckningen är lägre.

"Vi tror och hoppas att invånarna förstår att om vaccinationseffekten avtar så kommer vi se en ökad smittspridning och med den kanske en skärpning av restriktionerna", skriver vaccinsamordnare Jonas Almgren i ett mejl till TT.

Vaccinationsbussar och drop-in-mottagningar ska få folk att fortsätta ta sina påfyllnadsdoser. På bilden en vaccinationsbuss vid Medborgarplatsen i Stockholm i januari i år.
Vaccinationsbussar och drop-in-mottagningar ska få folk att fortsätta ta sina påfyllnadsdoser. På bilden en vaccinationsbuss vid Medborgarplatsen i Stockholm i januari i år.
Fakta: Strategier för att locka folk att ta sprutan

Geografisk tillgänglighet. Att åka ut med vaccinationsbussar eller låta vaccinatörer komma till arbetsplatser och skolor är exempel.

Skicka ut bokade tider så att invånarna inte behöver göra det aktivt själva.

Erbjuda drop-in-vaccin med obokade tider.

Erbjuda belöning i form av en gåva eller pengar. Det förekommer till exempel vid blodgivning i Sverige.

Begränsa vad icke-vaccinerade får göra, till exempel vad gäller att delta i evenemang med många andra eller resa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!