"Viktigt med vaksamhet på lokala utbrott"

Covidfallen är på nedgång i Sverige och väntas fortsatt minska under sommaren. Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten till försiktighet inför hösten då smittofallen troligt kan öka något igen och delta bli den dominerande varianten.

Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.

Sara Byfors, enhetschef Folkhälsomyndigheten, under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Coronaviruset2021-07-01 14:03

– Vi har en fortsatt nedgång i antal fall, men det är fortsatt viktigt att hålla en vaksamhet, särskilt för lokala utbrott, säger Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

14-dagarsincidensen, hur många fall som upptäckts på två veckor, per 100 000 invånare var 45. Färre patienter behöver intensivvård och där är den positiva trenden tydlig, enligt Sara Byfors.

– När det gäller antalet avlidna är det samma situation. Det har minskat rätt kraftigt och är nere på väldigt låga nivåer, men det är fortsatt så att vissa som får covid-19 inte klarar av sjukdomen och avlider. Det är ett par stycken om dagen.

Smittspridningen på äldreboenden är också väldigt låg. De senaste veckorna har det varit färre än tio smittade per vecka på landets boenden.

WHO varnar för ökning

Världshälsoorganisationen (WHO) varnade under torsdagen för att antalet nya fall av covid-19 ökar igen efter över två månader av minskad smittspridning. Trendbrottet ska ses i ljuset av att deltavarianten av viruset sprids snabbt över världen.

I Sverige har deltavarianten hittills upptäckts hos åtminstone 743 personer. Folkhälsomyndigheten bedömer att deltavarianten av viruset kommer att bli den dominanta varianten i Sverige mot slutet av sommaren. Den har den spridningspotentialen, säger Sara Byfors.

– Den har en högre smittsamhet och även om man inte blir allvarligt sjuk så ger det en helt annan spelplan, så vi behöver noga följa det. I länder som har en minskande smittspridning ökar antalet deltafall, vilket visar dess potential.

Fortsatta studier får visa om råd eller rekommendationer skulle behöva anpassas, enligt Byfors.

Låg smittspridning i sommar

Trots att deltavarianten ses som ett orosmoln globalt väntar sig Folkhälsomyndigheten en låg smittspridning under sommaren. I tre möjliga scenarier som myndigheten ser framför sig ligger smittspridningen på väldigt låga nivåer fram till september-oktober, då det kan tänkas öka något.

– Det ökar lite under hösten, med en viss ökning av antal fall mot slutet av perioden i den här modelleringen. Det är alltså ingen prognos utan en trolig utveckling, säger Sara Byfors.

– Det är såklart något att vara vaksamma på. Det handlar om att när vi återgår från semestern och kommer tillbaka till skola och arbete så ökar kontaktintensiteten. Viruset får en bättre förmåga att sprida sig tack vare väderförhållanden och vårt sätt att umgås.

"Kan inte lova"

Sara Byfors tillägger att det likväl är relativt väldigt låga nivåer som förutses, med ett 50-tal smittade per dag.

TT: Hur kan ni veta att smittspridningen ligger på låga nivåer även till hösten, samt om det är rätt läge att lätta på restriktioner när deltavarianten sprider sig och Världshälsoorganisationen flaggar för det?

– Veta kan vi inte göra, såklart, vi har ingen så bra spåkula. Till vår hjälp har vi modelleringarna som vi matar med olika antaganden utifrån hur sjukdomarna har betett sig tidigare. Där har vi lagt till deltavarianten som är mer smittsam och inte skyddar lika bra och i den modelleringen är det en liten ökning, säger Sara Byfors, som tillägger att det är därför myndigheten manar till fortsatt vaksamhet.

– Vi kan inte lova att det inte kommer att ske en smittspridning, men tror att det med bra testning och smittspårning kommer att gå bra att öppna upp med så få smittade.

58 procent har fått minst en vaccindos

Ytterligare ett nytt dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 14 630 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 090 553 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har varit pausad tidigare under juni på grund av ett it-avbrott. Nu är rapporteringen i gång igen men det finns en viss eftersläpning i statistiken, uppger Folkhälsomyndigheten.

På grund av tekniska problem hos Folkhälsomyndigheten kommer statistiken över vaccinationen att uppdateras först under fredagen.

Onsdagens siffror var att 4 749 296 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 58 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 3 040 488 fått två doser, motsvarande 37,1 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!