– Virusets spridning kan variera, som en berg- och dalbana. Det beror på när och hur man inför restriktioner. Sedan har det så klart att göra med hur mycket man testar. Testar man mycket hittar man många fall. Men det intressanta är belastningen på sjukvården. Antalet som läggs in på sjukhus är den riktiga måttstocken – som påverkas av vaccinationstäckningen, säger han.
Viruset sprids mer under vintern och den nya omikronvarianten verkar ha ökat på spridningen ytterligare.
Hårdare restriktioner
Länder som Danmark, Frankrike och Storbritannien har återigen infört hårdare restriktioner.
– Det där har varit olika i olika länder sedan början av pandemin. Även inom Europa så går det upp och ner och hänger ihop med restriktionerna. När man inför dem ser man en effekt efter en vecka eller två och när man lyfter dem igen så kan spridningen komma i gång, säger Ali Mirazimi, som är virusforskare vid Karolinska Institutet.
Booster nödvändig
Omikronvariantens effekt på smittspridningen är inte helt klarlagd, men många forskare tror att varianten kan ta över helt. De flesta är överens om att en tredje dos, en så kallad booster, är nödvändig.
– Lite data börjar dyka upp från England och Skottland, där det syns en lägre risk för att hamna på sjukhus om man smittas av omikron. Egentligen betyder det inte mycket i totala siffror om det är 40 eller 60 procent mindre risk. Det är ändå många som kommer att behöva vård när vi har en stor spridning.
Det finns också scenarier som beskriver en positiv utveckling.
– Förhoppningen inför framtiden är att viruset ska bli mildare med tiden och då behöver vi inte oroa oss, utan kan vaccinera sköra individer en gång om året, säger Ali Mirazimi.
Svårt jämföra länder
Att jämföra länder med varandra är inte att rekommendera, anser han.
– Det är jättesvårt. Vaccinationstäckningen är kanske större i Frankrike än i Östeuropa och i Danmark än Sverige. Det som gör skillnad är vilka vacciner man har använt och vilken strategi man har haft. Vi bygger upp ett skydd i samhället genom de här tre-fyra doserna man kommer att få. Efter det kommer vi förmodligen att komma underfund med hur vi ska hantera det här viruset.