Överdödligheten mellan 1 januari 2020 till 31 december 2021 räknas dels utifrån dödsfall kopplat till individer som faktiskt insjuknat av viruset, men även antalet dödsfall som indirekt kan kopplas till pandemin – såsom virusets påverkan på sjukvårdssystem och samhälle, uppger organisationen i ett pressutskick.
Överdödligheten beräknas utifrån skillnaden mellan dödsfall som inträffat och antalet individer som förväntats gå bort om pandemin aldrig inträffat.
"Dessa nyktra siffror pekar inte bara på effekterna av pandemin utan också på behovet för länder att investera i mer motståndskraftiga hälsosystem som kan upprätthålla nödvändig vård under kriser, ett starkare hälsoinformationssystem inkluderat" säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i pressutskicket.
Uppskattningen baseras på länders egna statistik, och WHO har beräknat överdödligheten utifrån skillnaden mellan dödsfall som inträffat och antalet individer som förväntats gå bort om pandemin aldrig inträffat.
Medelinkomstländer stod för drygt 80 procent av den totala överdödligheten, och hårdast drabbades enligt WHO länder i Sydostasien tillsammans med Europa samt Nord- och Sydamerika.
På en global nivå är dödssiffran högre för män än för kvinnor – 57 respektive 43 procent, uppger WHO.