WHO-besked om omikron inom två veckor

Inom två veckor lämnar Världshälsoorganisationen (WHO) troligen uppdaterade besked om coronavirusvarianten omikron – om smittsamhet, sjukdomens allvarsgrad och vaccinernas verkan.

Sydafrika befinner sig i en fjärde smittovåg som drivs av den nya coronavirusvarianten omikron. På bilden en man som går förbi en teststation i Durban i Sydafrika.

Sydafrika befinner sig i en fjärde smittovåg som drivs av den nya coronavirusvarianten omikron. På bilden en man som går förbi en teststation i Durban i Sydafrika.

Foto: AP/TT

Coronaviruset2021-12-07 05:30

Forskare, myndigheter och vaccinföretag världen över samlar nu in och värderar data om coronavirusvarianten omikron, som upptäcktes i södra Afrika för mindre än två veckor sedan.

"WHO lämnar information regelbundet, men mer sammanfattad information kommer troligen lämnas inom två veckor utifrån informationen som samlats in av forskare och myndigheter", skriver Mia Brytting, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett mejl.

Hon deltog på måndagen i ett möte med WHO där det framkom att deltavarianten är fortsatt dominerande globalt och upprepades att vaccination är viktigt för att få ett skydd.

Sydafrika har sagt att landet gått in i en fjärde smittovåg och att vaccinationstäckningen i landet är fortsatt låg.

Spädbarnsutbrott

Antalet barn som behöver sjukhusvård för covid-19 har ökat under fjärde vågen och utgör nu en större andel av de sjukhuspatienter än vid tidigare smittovågor i Sydafrika.

Men myndigheterna manar till lugn eftersom barnens sjukdomstillstånd definieras som "milt".

Å andra sidan har ett smittoutbrott bland spädbarn i huvudstadsområdet Tshwane orsakat oro för att barn ska drabbas hårdare av omikron än tidigare varianter.

Om de unga patienterna verkligen är smittade av just omikron vet man dock inte säkert eftersom endast ett fåtal procent av de positiva proven analyseras.

Mild sjukdom

Även om heltäckande data om omikron saknas, ger vårdens observationer en lägesbild.

Majoriteten av covidpatienterna på ett sjukhus i huvudstaden Pretoria de senaste två veckorna var endast inlagda en kortare period och behövde inte hjälp med andningen, enligt Sydafrikas råd för medicinsk forskning.

Jämfört med tidigare smittovågor innan omikron så stiger antalet smittade snabbare nu, medan sjukhusinläggningarna ligger på en liknande nivå, enligt William Hanage, professor i epidemiologi vid Harvard-universitetet i USA.

Han lyfter att en person i Israel som vaccinerats med tre doser konstaterats smittad av omikronvarianten. Den personen hade även smittat en annan person som också fått tre doser. Det är viktigt att notera, även om det bara rör sig om ett enda fall – och tre doser kan fortfarande ge ett skydd, menar han.

Utesluter extremer

– Jag skulle ramla av stolen om det visade sig att vaccinets effektivitet mot svår sjukdom påverkades allvarligt, säger han till universitetstidningen Gazette.

Att dubbelvaccinering och påfyllnadsdos skyddar mot att infekteras med omikronvarianten ser han som mindre troligt. Det avgörande nu är hur allvarlig sjukdom varianten orsakar.

– Vi kan utesluta extremerna. Vi vet att den inte är mild för att sjukhusinläggningarna går upp i Sydafrika. Vi vet att den inte är väldigt allvarlig, eftersom sjukhusinläggningarna inte stiger snabbt, säger han.

Fakta: Omikron

Virusvarianten av sars-cov-2 som först upptäcktes i södra Afrika har fått namnet omikron av Världshälsoorganisationen (WHO). Den benämns även B.1.1.529.

WHO klassar omikron som en virusvariant av särskild betydelse (variant of concern) – den högsta klassificeringen på skalan.

Varianten är relativt nyupptäckt och det saknas fortfarande mycket kunskap om den.

Bland tidigare virusvarianter av särskild betydelse finns till exempel deltavarianten.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!