Under en pressträff på torsdagsmorgonen berättade socialminister Jakob Forssmed (KD) att Sverige ska kräva uppvisande av negativt covidtest från resenärer från Kina från den 7 januari och tre veckor framåt.
Ali Mirazimi, adjungerad professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet i Solna, förstår att regeringen vill vidta försiktighetsåtgärder. Samtidigt menar han att åtgärderna inte kommer ha någon större effekt, då många svenskar har ett gott skydd mot eventuella nya varianter.
– Eftersom Kinas transparens kring smittspridningen är låg, så är man rädd för att det dyker upp en ny variant och att spridningen blir ännu värre än idag. Men att en ny omikronvariant som beter sig annorlunda skulle komma in in i Sverige genom att kineser reser hit är väldigt låg, säger han.
Slår hårt mot vården
Virus och infektioner slår hårt mot vården och sjukhus i minst fyra regioner är satta i förstärkningsläge. Enligt Mirazimi är det dock oklart ifall en ny variant skulle skapa ännu mer belastning.
– Det kommer dyka upp nya undervarianter hela tiden i hela världen. Trots att det kommer nya varianter, har flera svenskar idag ett starkt vaccinskydd och många har kanske redan varit smittade av omikronvarianter. Sannolikheten att en farligare variant skulle komma hit som tränger genom vårt skydd är inte stort, säger Mirazimi.
Kan smittas ändå
Syftet med inresekraven är att fördröja nya virusvarianter och i förlängningen minska belastningen på sjukvården. Mirazimi är dock skeptiskt till att detta kommer funka.
– Man kan fördröja nya virusvarianter under en kort tid. Men då gäller det att alla européer gör på samma sätt. En kines kan åka till ett tredje land och smitta svenskar som är där. Dessutom har testerna en osäkerhetsfaktor, så det är inte säkert att man upptäcker en eventuell smitta.
Vill visa att man har kontroll
Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, är inne på samma linje.
– Man ska visa dådkraft. Det finns ingen logik. Kontrolleringen hade sitt syfte våren 2020, då var det massvis av provtagningar och testningar för att dämpa smittan. Men inte i dag när den cirkulerar totalt i samhället. Man borde satsa pengarna på något annat.
Olsen menar även han att det inte gör någon skillnad ifall vi kontrollerar folk vid gränsen.
– Även om det kommer hit folk som är sjuka så kommer det inte påverka smittspridningen. Vi kollar ju inte folk från andra länder, säger han.
Eftersom Kinas data över smittspridningen i dag är osäker, så är det svårt att veta vilka varianter av covid-19 som finns i landet. Olsen tycker att man istället bör sätta press på Kina för att få veta vilka varianter som cirkulerar. Samtidigt tror han inte att det utvecklats några nya varianter i landet.
– Jag tror att det är omikron. De har ju släppt sina gränser, så då borde vi märkt av ifall de haft nya varianter, säger Björn Olsen.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av var covidtesten ska genomföras.