Ursprung
Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen ""den indiska varianten", men enligt WHO kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet som lanserades i början på juni. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).
Sedan deltaviruset upptäcktes har det också noterats undergrupper, men bara en av dem (B.1.617.2) klassas som virus av särskild betydelse som kan orsaka ökad smittspridning.
Utbredning
Den 22 juni hade deltaviruset spridits till 85 länder i världen, enligt WHO.
WHO:s Europachef, doktor Hans Henri P Kluge, har varnat för att att deltaviruset "är redo att ta sitt grepp om den europeiska regionen", i takt med att allt fler länder börjar släppa på sina restriktioner.
Smittsamhet
Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC är deltavarianten mer smittsam än de andra virusvarianterna. Det kan handla om en ökad smittsamhet på mellan 43 och 90 procent. I Indien står smittan för en stor andel av fallen och där har den bidragit till en allvarlig andra våg. Även i Storbritannien har deltavarianten mer eller mindre tagit över och är helt dominerande. ECDC bedömer att i slutet av sommaren kommer deltaviruset att stå för 90 procent av all smitta inom Europa.
Åldersgrupper
En brittisk studie visar att barn och unga (mellan 5 och 24 år) hade en fem gånger högre förekomst av viruset än personer över 65 år. Personer som var yngre än 50 hade en 2,5 gånger högre risk att smittas än de över 65.
Sjukdomsbild
Enligt en skotsk studie publicerad i tidsskriften The Lancet i mitten på juni ger deltavarianten dubbelt så hög risk för att behöva sjukhusvård om man jämför med alfavarianten. Människor med underliggande sjukdomar har också högre risk att bli inlagda på sjukhus till följd av deltavarianten.
Vaccinskyddet
Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten. Däremot visar en brittisk studie att Astra Zenecas vaccin och vaccinet från Pfizer/BioNTech bara ger en begränsad effekt efter första dosen.
Pfizers möjlighet att neutralisera deltavarianten avtog väsentligt mellan fyra och tio veckor efter första dosen. Efter tio veckor var effekten nästan borta. Det är därför avgörande att ta den andra dosen inom ett så kort intervall som möjligt.
Skydd från antikroppar
Immuniteten hos personer som haft den ursprungliga virusvarianten från Wuhan är enligt en studie nästan tre gånger mindre effektiv mot deltavarianten.
Personer med antikroppar mot betaviruset (som upptäcktes i Sydafrika) och gammaviruset (som upptäcktes i Brasilien) har ännu mindre skydd mot deltaviruset.