Expert: Danska politiker har kapitulerat

Med 94 röster för och 77 röster emot har den omdiskuterade "koranlagen" röstats igenom i det danska folketinget.
–Det är sorgligt att danskarna nu kapitulerar och det finns risk att vi kan få något liknande i Sverige, säger ytttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Arkivbild.

Journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT.

Danmark2023-12-07 17:14

Nils Funcke är författare och journalist och har har skrivit flera böcker om tryck- och yttrandefriheten.

– Det danska beslutet är sorgligt och jag är rädd för att det kan bli ett argument för att vi kan få en liknande lagstiftning här i Sverige. Det man nu tagit beslut om i Danmark handlar i praktiken om en trosfridslag som avskaffades i Sverige redan 1970, säger han.

Enligt den dåvarande svenska trosfridslagen kunde den som skymfade något som Svenska kyrkan eller ett annat trossamfund ansåg heligt, dömas till böter eller fängelse.

"Eftergift åt de militanta"

– Tanken med avskaffandet var att religiösa skrifter, tankar och ritualer skulle kunna diskuteras och ifrågasättas.

Nils Funcke tror nu att en sådan offentlig diskussion kommer att bli inskränkt i Danmark.

– Det blir ju i praktiken förbjudet att diskutera profeten Muhammeds levnad eftersom det också är upptecknat i heliga skrifter.

Lagen förbjuder respektlös behandling av texter som är av religiös betydelse för erkända trossamfund. Det blir olagligt att bränna, riva sönder eller på andra sätt smutsa ner heliga skrifter på offentliga platser. Straffet kan bli upp till två års fängelse.

Nils Funcke anser att de danska politiker som röstat igenom den nya lagen har kapitulerat.

– Som jag ser det är det en eftergift åt de militanta, högljudda islamistiska ledare runt om i världen som krävt ett förbud mot koranbränningar.

Ser risker med svensk lag

Just nu pågår en utredning som ser över om den svenska ordningslagen ska ändras så att bränna religiösa skrifter ska bli förbjudet om det hotar svensk säkerhet.

– Varken i Sverige eller Danmark handlar det om att man vill skydda muslimers rätt att inte bli kränkta. Motivet som båda ländernas regeringar framför är ju att man vill öka respektive lands säkerhet, säger Nils Funcke.

Joakim Nergelius är professor i juridik vid Örebro universitet och har följt den danska processen. Rent praktiskt ser han att det kan uppstå gränsdragningsproblem men att de problemen blivit lite mindre när lagen gäller enbart skrifter.

Men han tror inte att det danska beslutet innebär några risker för svensk lagstiftning.

– Det påverkar förstås debatten men först får man se vad utredningen om ordningslagen kommer fram till.

"Vissa yttrandefrihetsrisker"

Joakim Nergelius ser däremot uppenbara risker om den svenska ordningslagen ändras så att säkerhetsskäl är avgörande om koranbränningar ska stoppas.

– Det kan tolkas som att man ger efter för andra länders eller organisationers påtryckningar och åsikter. Det danska förslaget innebär ju vissa yttrandefrihetsrisker men är å andra sidan lättare att definiera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!