Svenskar döms till livstid för mord i Danmark

En 36-årig svensk medborgare blev från nära håll ihjälskjuten i Köpenhamn en februarikväll 2022. Nu döms två svenska män till livstids fängelse.

Köpenhamns tingsrätt dömer två svenska män till livstids fängelse för mord på en 36-årig svensk man i Köpenhamn i februari förra året. Arkivbild.

Köpenhamns tingsrätt dömer två svenska män till livstids fängelse för mord på en 36-årig svensk man i Köpenhamn i februari förra året. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark2023-11-07 14:17

Enligt åklagaren var mordet ett led i en konflikt mellan två kriminella gäng i Malmö. Men Köpenhamns tingsrätt anser inte detta bevisat – och därmed slipper de båda svenskarna att dömas enligt den så kallade gängparagrafen i dansk lag, som innebär fördubblad strafflängd för gängrelaterade brott.

Å andra sidan anser domstolen att det är en försvårande omständighet att de båda dömda, i dag 20 respektive 22 år gamla, använde skjutvapen i en offentlig miljö.

För en tid sedan bedömdes de båda vara skyldiga till mordet och nu döms männen till livstids fängelse. Domstolen anser att männen agerat på ett "grovt och cyniskt sätt".

Mordet utfördes i stadsdelen Vesterbo mot en svensk medborgare som är bosatt i Danmark. Han hade tidigare överlevt ett mordförsök i Sverige.

Bilder från mordet fångades av en övervakningskamera. Mannen sköts med minst två skott, bland annat i huvudet.

Både 20-åringen och 22-åringen har nekat, men den senare har medgett att han var på platsen. De har i förhör sagt att de var vänner till den man som sköts och detta har också bekräftats av den mördades änka. Motivet är inte klarlagt.

Åklagare Jakob Nielsen är nöjd med domen.

""Rätten fäster i sitt beslut vikt vid att det var en planlagd likvidering på öppen gata. Det bör naturligtvis medföra ett hårt straff och därför är jag nöjd med domen", säger han i ett pressmeddelande från Köpenhamnspolisen.

Domen överklagades omedelbart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!