Lugna demonstrationer i Stockholm

Flera demonstrationer hölls i Stockholm på lördagen med koppling till Turkiet och Sveriges Natoansökan. Inga oroligheter har rapporterats in i samband med demonstrationerna, enligt polisen.

Demonstranter på Norra Bantorget som protesterar mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Demonstranter på Norra Bantorget som protesterar mot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Foto: Christine Olsson/TT

Demonstration2023-01-21 10:17

Den högerextreme provokatören Rasmus Paludan fick tillstånd av Stockholmspolisen att hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Diplomatstaden.

Paludan anlände med poliseskort vid 13-tiden. Intresset för hans manifestation, där han bland annat brände ett exemplar av Koranen, var förhållandevis klent. Förutom poliser och journalister var det runt ett 50-tal åskådare.

Utanför ambassaden

Även den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats (UETD) hade tillstånd för en demonstration på lördagseftermiddagen. Demonstrationen hölls till stöd för Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan utanför ambassaden.

Enligt arrangören Özer Eken från UETD bryr sig hans organisation inte om vad Rasmus Paludan har för sig.

– Vi bestämde oss för den här demonstrationen innan vi visste att han skulle komma hit. Vi struntar i honom, han är populist. Vi vill demonstrera mot aktionen förra veckan där en docka av Erdogan hängdes upp. De är fria att protestera, och vi är fria att protestera mot dem, sade han till TT innan demonstrationen inleddes.

Omkring ett hundratal demonstranter hade samlats för att visa sitt stöd för Erdogan.

Marsch till Medborgarplatsen

Några kilometer bort, på Norra Bantorget, hölls också ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen. Det arrangeras av Kurdiska demokratiska samhällscentret.

Enligt TT:s reporter var det uppemot 500 personer som tågade till Medborgarplatsen på Södermalm.

Bland deltagarna i tåget fanns bland annat Rojavakommittéerna som förra veckan hängde upp en docka föreställande Erdogan upp och ner utanför Stadshuset i Stockholm. Händelsen väckte Turkiets ilska och skapade debatt i Sverige.

Gruppen jämförde Erdogan med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, som 1945 avrättades och hängdes upp och ned.

Gick lugnt till

Enligt polisen gick det lugnt till under demonstrationerna.

– Det har gått precis som planerat, säger polisens presstalesperson Ola Österling

Polisen var förberedd på demonstrationerna, men bedömde inte läget som anmärkningsvärt.

– Vi har tagit fram en anpassad resurs för att skapa de bästa förhållandena för dem som ska demonstrera, sade Ola Österling tidigare under dagen.

Med anledning av demonstrationerna hade polisen en särskilt polisinsats för att underlätta framkomligheten i trafiken, förebygga ordningsstörningar och för att ingripa mot brott. Stora delar av centrala Stockholm övervakades också med drönare.

Ambassadören kallades upp

I fredags kallade Turkiet upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett "starkt fördömande" av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet skulle dras tillbaka.

Turkiet kallade också enligt Reuters källor den prokurdiska demonstrationen för ett "brott" mot den överenskommelse landet har med Sverige inför Natoanslutningen.

Fakta: Rasmus Paludan

Rasmus Paludan föddes den 2 januari 1982. Han växte upp i danska Hornbæk som den äldsta av tre syskon.

Utbildade sig till jurist vid Köpenhamns universitet och startade senare sin egen advokatfirma. Han inledde sin politiska bana 2003 då han blev medlem i det socialliberala partiet Radikale Venstre ungdomsförbund.

Han blev först känd för en bredare allmänhet 2007 då han startade en hemsida där han hängde ut cyklister som bröt mot trafikregler.

2017 gick han med i Nye Borgerlige och blev utnämnd till partiets kandidat till kommunvalet i Köpenhamn. Senare samma år bildade han det högerextrema partiet Stram Kurs sedan han på grund av sina uttalanden inte längre var välkommen i Nye Borgerlige.

Paludan har dömts för hets mot folkgrupp och ärekränkning efter rasistiska uttalanden.

Under påsken 2022 orsakade hans sammankomster i Sverige, där han brände koranen, kraftiga reaktioner med upplopp och bränder som följd. Tiotals personer har dömts för våldsamheterna och fler rättegångar väntar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!