Under pandemins första 18 månader ökade antalet barn och unga som drabbades av diabetes typ 1 i Finland med 16 procent. Tidigare studier med vuxna deltagare har pekat mot att själva infektionen med coronavirus skulle kunna öka risken för vuxna att utveckla diabetes typ 2.
Nu har finska forskare försökt bena i om ökningen bland barn och unga under 15 år skulle kunna ha samma eventuella orsak. Men så verkar det inte vara.
Isolering förklaringen
Det var nämligen bara under 1 procent av de finländska barnen som insjuknade i typ 1-diabetes som hade antikroppar mot coronaviruset. Det antyder att de inte haft infektionen och att det är andra faktorer som ligger bakom ökningen.
Forskarna, som publicerat sina resultat i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology, tror att det kan vara isoleringen som är en del av orsaken. I Finland stängdes skolor i några månader under våren 2020.
Exponerades inte för virus
Enligt den så kallade biodiversitetshypotesen kan autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1 förebyggas genom att man utsätts för bakterier och virus tidigt i barndomen. Nedstängningen av samhället gjorde att barn och unga inte utsattes för dessa.
”De minskade kontakterna när samhället stängdes ned minskade drastiskt de akuta infektionerna hos barn, vilket eventuellt ökade risken för att insjukna i diabetes”, säger professor Mikael Knip vid Helsingfors universitet som lett studien i ett pressmeddelande.