Muslimska ambassadörer bjöds in till UD

Efter starka reaktioner runt om i arabvärlden på koranbränningarna bjöds ett stort antal muslimska ambassadörer till svenska UD, som ville gjuta olja på vågorna. Men efter sammankomsten kvarstod ambassadörernas oro i flera delar.

Oroligheter bröt ut i bland annat Malmö i helgen efter Paludans aviserade koranbränningar.

Oroligheter bröt ut i bland annat Malmö i helgen efter Paludans aviserade koranbränningar.

Foto: Johan Nilsson/TT

Diplomati2022-04-21 14:08

Ett 30-tal ambassadörer från länder i Nordafrika, Mellanöstern och Ostasien, samt länder i Europa med stor muslimsk befolkning, kom på torsdagen till mötet på utrikesdepartementet (UD).

Bakgrunden är att den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludans koranbränningar väckt uppmärksamhet i arabvärlden. Enligt UD har det förekommit starka reaktioner både på regeringsnivå och i sociala medier.

Förvåningen är stor över att Koranen kan brännas öppet på gator och torg i Sverige.

– De har framför allt ställt frågor om detta. Hur är det möjligt att Koranen kan brännas offentligt? säger kabinettssekreterare Robert Rydberg, som höll i mötet.

Ingen godkännande-stämpel

Han uttryckte å sin sida förståelse för att muslimer är upprörda, och framhöll samtidigt att Sverige har en långtgående demonstrationsfrihet.

– Jag framförde att polisens beslut om tillstånd för demonstrationer inte fattas utifrån en bedömning av vilka budskap som ska framföras. Det innebär inte på något sätt att man ger en godkännande-stämpel.

Rydberg meddelade också ambassadörerna att Paludan anmälts för hets mot folkgrupp. Åklagare har dock tidigare lagt ner en utredning efter en liknande händelse eftersom det inte ansågs brottsligt att bränna exemplar av Koranen.

Trots ansträngningarna uttryckte flera av ambassadörerna fortsatt tvivel.

– De förstår och uppskattar de omfattande friheter som finns i det svenska samhället, men många av dem kan inte se att det skulle vara ett uttryck för yttrandefrihet att bränna islams heliga skrift, säger Robert Rydberg.

Tillresande provokatör

Missnöje fanns också med vad man ansåg vara en hopblandning av de som protesterade fredligt mot Paludans aktioner och våldsverkarna.

– Där sade jag naturligtvis att från regeringens sida och självklart från den svenska polisens sida är det en knivskarp distinktion. Människor har rätt att protestera mot det som Paludan gör, det är också en grundlagsskyddad frihet.

TT: Lyckades ni lugna situationen eller kommer vi se fortsatta reaktioner?

– Förhoppningsvis har vi delvis kunnat gjuta olja på vågorna, säger Robert Rydberg.

Han framhåller att flertalet av de mest onyanserade och aggressiva reaktionerna internationellt inte kommit från statliga företrädare utan spritts på sociala medier.

– En del av länderna har då gjort uttalanden som varit nyanserade och i en del fall också lyft fram väldigt tydligt att det som Paludan står för inte har något med Sverige eller det svenska samhället att göra, utan att han är en tillresande provokatör.

Inga enkla lösningar

Det är samtidigt oklart om det går att nå en genomgripande förståelse för den svenska yttrandefriheten och att det i den ingår att man får bränna heliga skrifter.

– Jag ska vara ärlig och säga att det är svårt. Vi har väldigt olika utgångspunkter. Men jag uppfattade också att jag nådde fram när jag lyfte fram argument att om vi skulle ändra vår lagstiftning så skulle vi ge en del av de högerextrema krafterna här i landet vatten på sin kvarn, säger Robert Rydberg.

– Det kanske inte går att få en fullständig förståelse, men med den typen av argument kan man ändå få dem man talar med att inse att det inte finns några enkla och självklara lösningar på den här typen av motsättningar.

Ett 30-tal ambassadörer bjöds in till UD. Arkivbild.
Ett 30-tal ambassadörer bjöds in till UD. Arkivbild.
Fakta: Detta har hänt

Påskupploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin nuvarande "valturné" i Sverige bränner islams heliga skrift Koranen.

Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

26 poliser skadades i samband med upploppen.

Nyheten spreds över världen och flera arabiska länder, som Saudiarabien och Egypten, har fördömt händelsen.

I söndags kallade Irak upp ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Bagdad för att varna för att koranbränningarna kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

Qatars utrikesminister har beskrivit koranbränningen som ”avskyvärd”, och som ”en hetshandling och en farlig provokation mot mer än två miljarder muslimer", enligt DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!