I landets norra delar drog älgjakten i gång redan för en månad sedan. Snart är väntan över även för jägare i södra Sverige. Den andra måndagen i oktober är i dessa delar av landet en traditionstyngd jaktdag och mängder av jägare tar ledigt från jobbet för att kunna ägna sig helt åt älgjaktens första intensiva veckor.
– Även om vi har mycket annat vilt vi får jaga en stor del av året så är älgjakten djupt förankrad i oss. Det är en så lång jakttradition på älg, det är lite så att man går man ur huse på måndag, säger Karl-Johan Brindbergs, jaktvårdskonsulent i Västra Götaland.
Dagarna före jaktstarten råder lugn och ro. Förberedelserna med att bygga torn och röja pass började redan i somras. Bössorna är inskjutna, och det krav som vissa jaktlag har på sina medlemmar att skjuta en godkänd serie på skjutbanan före jakten har bockats av.
Manar till försiktighet
Ett år som detta medför givetvis också andra förberedelser. Svenska Jägareförbundet har med anledning av pandemin gått ut med en rad rekommendationer till sina medlemmar.
– Under själva jakten är det ingen fara, då är man ensam på pass säkert flera hundra meter från varandra. Utan det är just när man träffas på morgonen och sedan efter dreven eller passen och har genomgång, säger Karl-Johan Brindbergs.
– Man ska vara försiktig och tänka på att möten sker utomhus. Känner man sig krasslig ska man vara hemma, så att man inte utsätter sina medmänniskor för risken att drabbas, fortsätter han.
"Man har väntat hela året"
Även om jakten står i fokus är älgjakten lika mycket en social grej för många. Och för vissa är det enda jakttillfället på året, förklarar Matilda Söderqvist, jaktvårdskonsult i Södermanland.
En märkbar förväntan råder därför alltid när jaktlagen samlas med sina hundar tidigt på morgonen den andra måndagen i oktober.
– Det brukar vara väldigt glatt och förväntansfullt. Och man blir glad å andras vägnar, för alla jagar inte året om. De har en eller två veckor som de lägger allt krut på. Man har väntat hela året och så samlas man med gänget som man jagar med, säger Matilda Söderqvist.