Analys: Inga spår efter fruktad rensjukdom

Ett misstänkt fall av avmagringssjuka upptäcktes i början av september vid ett renslakteri i norska Harvasdal, vilket oroat företrädare för svensk jakt. Efter genomförd analys meddelar nu norska myndigheter att provsvaren är negativa – sjukdomen har inte påträffats vid slakteriet.

Den dödliga sjukdomen avmagringssjuka misstänktes ha hittats vid renslakt i Norge. Arkivbild.

Den dödliga sjukdomen avmagringssjuka misstänktes ha hittats vid renslakt i Norge. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Djur2022-09-17 03:23

Sjukdomen som formellt heter Chronic wasting disease (CWD), innebär proteinförändringar i hjärnan, vilket kan leda till avmagring, neuro­logiska symtom och död.

CWD är allvarlig och kan riskera att slå ut rennäringen i vissa områden, enligt Jägarnas riksförbund (JRF). Det rapporterar P4 Jämtland.

Den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Mattilsynet, meddelar nu i ett pressmeddelande att sjukdomen inte påträffats i djuren på slakteriet i Harvasdal. Provsvaren är negativa.

"Vi är väldigt lättade över att det inte finns några tecken på avmagringssjuka. Det gör att det inte blir några restriktioner eller åtgärder, och slakten kan fortgå som vanligt", säger Inge Næsset, chef för regel- och kontrollavdelningen på Mattilsynet, i pressmeddelandet.

Det misstänkta fallet vid det norska slakteriet har uppmärksammats även i Sverige. Den renflock som det misstänkta fallet kopplats till har bland annat betat på svensk mark och haft kontakt med svenska renar, enligt ett pressmeddelande från JRF.

– Rennäringen kan potentiellt drabbas jättehårt om det visar att vi har bekräftade fall. Även lokala stammar av älgar och kronhjort kan drabbas hårt, sade Mikael Hultnäs, riksviltvårdskonsulent vid JRF, till P4 tidigare i veckan.

Sjukdomen har varit känd och spridits av bland hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet, men det var inte förrän 2016 som de första fallen bland vildren och älg dök upp i Europa, närmare bestämt i Norge.

Fakta: Avmagringssjuka

Sjukdomen kallas även för Chronic wasting disease (CWD) och drabbar djurets hjärna och nervsystem.

Det vanligaste symtomet är avmagring men även dregling, tandgnissling och okoordinerade rörelser förekommer.

Smittan sprids ofta via kroppsvätskor och för det djur som drabbas innebär det en säker död.

Vid undersökning av de europeiska fallen har det framkommit att det finns olika varianter av sjukdomen – en spontant uppstånden sjukdom hos äldre djur och en smittsam variant.

Risken för att människor kan smittas bedöms som låg, men den kan inte uteslutas.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!