Onsdagens dramatik på Furuviksparken strax utanför Gävle, då fem schimpanser rymde och fyra sköts, har fått stor uppmärksamhet. Hur djuren tog sig ut är ännu oklart, men Karolina Westlund, docent i etologi som undervisar om djurbeteenden och har arbetat med apor i 17 år, är inte förvånad. Hon säger att schimpanser är smarta djur – som har en viss rymningsbenägenhet.
– De är notoriskt bra på att rymma om man jämför med andra djur och verkar göra det ganska regelbundet. På många håll har de pallat upp grenar på väggen och klättrat ut, säger hon.
De är nyfikna
– Det verkar finnas en nyfikenhet för att undersöka sin miljö som gör att de hamnar utanför sitt hägn. Men hur medvetet det är, att de faktiskt vill rymma, går inte att uttala sig om.
Snarare blir de ofta osäkra när de väl kommer ut, särskilt schimpanser som är födda i fångenskap. Och det är när schimpanser blir rädda och stressade som de blir farliga.
– De kan bli mycket farliga. Man behöver inte titta så långt för att hitta ganska många exempel på riktigt dåliga utfall där vilda schimpanser attackerat människor, säger Karolina Westlund.
De schimpanser som fortfarande lever i Furuviksparken märker med stor sannolikhet att det saknas individer i gruppen efter att flera nu har dött, tror hon.
– De är absolut medvetna om att individer saknas. Det kan rent av vara så att de får en sorgereaktion om de hade goda relationer till de individerna, det vet jag inte. En annan faktor är också att det förmodligen finns en väldigt strikt rangordning i gruppen, som nu kan komma att behöva omförhandlas.
Skjutsade på cykel
Det är svårt att säga vilken metod som generellt är bäst för att fånga in förrymda schimpanser, säger Westlund. Hon lyfter en händelse som inträffade i Ukraina i september då en schimpans rymde från ett zoo i Charkiv. Schimpansen hade vandrat runt i staden ett tag, men när det började regna sprang den till sin skötare – som klädde på den en regnjacka och skjutsade den på en cykel tillbaka till djurparken.
– Det finns hela spektrumet från en ganska charmig och okomplicerad infångning till potentiellt jättefarlig. Som utomstående går det inte att säga hur man borde göra, säger Karolina Westlund och tillägger:
– Det beror på vad det är för individer och vad man har lärt aporna tidigare. Har man jobbat med träning och inkallning? Med rätt tekniker så kan man få jättebra respons.