Även dinosaurierna drabbades av cancer

Cancer är inte en ny sjukdom. Nya analyser av ett dinosaurieskelett som hittats i Kanada visar att en noshornsdinosaurie led av sjukdomen, de hittills äldsta bevisen på cancer.
–Dinosaurierna må te sig som mytiska bestar, men de var levande varelser som även de led av fruktansvärda skador och sjukdomar, säger paleontologen David Evans.

En Triceratops, en släkting till Centrosaurus, angrips av en Tyrannosaurus rex i en utställning på Smithsonian i Washington DC, USA. Arkivbild.

En Triceratops, en släkting till Centrosaurus, angrips av en Tyrannosaurus rex i en utställning på Smithsonian i Washington DC, USA. Arkivbild.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Djur2020-08-04 05:20

Det fossiliserade dinosaurieskelettet grävdes fram i provinsen Alberta 1989, och snart upptäcktes att ena benet hade tydliga skador.

Forskarna trodde då att skadan, stor som ett äpple, var en illa läkt fraktur, men efter nya analyser vid McMaster University i Hamilton i kanadensiska Ontario, har en ny grupp forskare kommit fram till att den sex meter långa dinosaurien led av skelettcancerformen osteosarkom, rapporterar CNN.

Jämförde med människoben

"Här kan vi visa på omisskänneliga tecken på långt framskriden skelettcancer i en 76 miljoner år gammal noshornsdinosaurie, det är första gången och det är mycket spännande", säger Mark Crowther, professor i patologi och molekylär medicin vid McMaster University och huvudförfattare av den studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, i ett skriftligt uttalande.

Forskarna använde magnetröntgen och tredimensionella rekonstruktioner för att undersöka hur cancern växt fram. För att bekräfta sin diagnos jämförde de det sjuka benet med ett ickeangripet vadben av såväl en dinosaurie av samma art, som av vadbenet hos en 19-årig manlig cancerpatient

"Det här fyndet visar på cancerns biologiska historia. Sjukdomen som sådan är inte ny och har antagligen funnits sedan tidernas begynnelse och kan bli en förväntad komplikation hos de flesta djur", säger Mark Crowther om det hittills äldsta beviset på cancer.

"Levande varelser"

De aktuella fossilerna kommer från en vuxen Centrosaurus med utvecklad cancer, som kan ha spritt sig till andra delar av kroppen, men det är oklart om det var dödsorsaken. Fossilen hittades tillsammans med rester från hundratals dinosaurier, vilket tyder på att den var del av en större hord.

– Den uppseendeväckande upptäckten är att oavsett hur stora och kraftfulla dinosaurierna verkar ha varit så påverkades de av många av de sjukdomar, inklusive cancer, som vi i dag kan se hos människor och andra djur säger paleontologen David Evans vid Royal Ontario Museum, en av medförfattarna till studien, till nyhetsbyrån Reuters.

– Dinosaurierna må te sig som mytiska bestar, men de var levande varelser som även de led av fruktansvärda skador och sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!