Björn bodde in sig på tomt – avlivades

Trots upprepade försök att skrämma bort björnen så återvände den. Därmed togs beslutet att avliva djuret.
–Det här blir ett mer och mer vanligt problem för varje år som går, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare hos polisen i region Nord.

En brunbjörn i Norge. Arkivbild.

En brunbjörn i Norge. Arkivbild.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Djur2021-05-15 13:26

Under en veckas tid uppehöll sig den unga björnhanen på en kvinnas tomt i Dorotea kommun. Tre gånger besökte viltsamordnaren Joacim Lundqvist hemmet för att försöka skrämma i väg djuret, bland annat med hjälp av hundar och ljus- och ljudanordningar – en låda med rörelsesensor som börjar blixtra och ge ifrån sig högfrekventa ljud när något kommer nära.

Varje gång återvände björnen.

– Sista gången lyckades vi jaga i väg honom 1,1 mil, men han valde att komma tillbaka i natt. Han härjade och rev runt på bron bland kvinnans saker, säger Lundqvist.

Vågade inte gå ut

Våren utgör björnarnas brunstperiod. Förmodligen har den lilla hanen sökt sig till bebyggelse och trygghet för att komma undan en större, revirhävdande hane, tror Joacim Lundqvist.

– Han har funnit sig en aktivitetsgård där han dessutom belönats med att hitta mat. Under våren kan vi se det här fenomenet innan skogen börjar producera örter och grönska som björnarna kan äta.

Beslutet om avlivning skedde med hänvisning till jaktlagen. Om ett vilt djur orsakar stora skador eller kan antas utgöra en fara för människor får polisen låta avliva djuret.

– Kvinnan som bor där vågade inte gå ut. Det blev så klart en ohållbar situation för henne. Men det är aldrig roligt att behöva ta ett beslut om avlivning – det hade varit bättre om björnen fått leva vidare och blivit en jaktbar resurs till hösten.

"Rejäl avskjutning"

Från Jämtland och norrut får polisen in mellan fem och tio liknande ärenden varje år. Två till tre av fallen slutar med att björnarna skjuts, uppger Joacim Lundqvist.

– Det här blir ett mer och mer vanligt problem för varje år som går, i takt med att vi får en allt större björnstam. Det vi kan göra är att se till att ha rent och snyggt runt oss, plocka bort sopor och engångsgrillar och se till att det inte finns några matrester framme.

Men framför allt efterlyser han större jaktkvoter på björn. Under fjolårets licensjakt fick 25 björnar skjutas i Västerbottens län där Dorotea ligger. Det så kallade förvaltningsmålet – det antal individer som bör finnas för en gynnsam bevarandestatus – ligger i länet på 350.

– I dagsläget är Västerbotten ett otroligt björntätt område med runt 550 individer. Det måste till en rejäl avskjutning, säger Joacim Lundqvist.

Fakta: Licensjakt på björn

Antal björnar som under 2020 års licensjakt fick fällas i landets län:

Dalarna: 48 (47)

Gävleborg: 60 (61)

Jämtland: 100 (100)

Norrbotten: 20 (20)

Värmland: 3 (4)

Västerbotten: 25 (26)

Västernorrland: 35 (35)

Totalt: 291 (293)

Siffror inom parentes visar antal fällda djur i slutet av jakten.

Utöver licensjakten kan länsstyrelserna i hela landet, förutom i Gotlands län, året om besluta om skyddsjakt vid behov.

Källa: Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!