Den ovanliga krabban sågs senast i Ljungskile, rapporterar P4 Väst. Blåskrabban är ganska liten, med en ryggsköld som är högst fyra centimeter bred med en hudblåsa i "tumvecket" mellan hanens klor och tvärrandiga ben.
Den äter nästan allt i sin väg under 90 procent av sin aktiva tid. Tillsammans med penselkrabban hotar blåskrabban våra hav enligt Erland Lettevall, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten.
– Båda de här arterna har goda förmågor att bli många snabbt, ta över ekosystemen och då konkurrerar de ut våra inhemska arter, säger han till radion.
De kan även sprida sjukdomar som våra inhemska arter inte klarar av. Erland Lettevall uppmanar den som stöter på en blåskrabba att fota den och skicka bilden till myndigheten, och sedan döda den.
Arten har kommit till Europa med sjöfart från Asien, som fripassagerare i fartygens ballastvatten. Den har observerats på Västkusten under några år och under 2019 började den för första gången föröka sig i svenska vatten.
Blåskrabban är en kallvattenart som hör hemma i vatten runt Japan och Korea. Men vintrar med isläggning bedöms kunna bli för tufft för arten, varför kalla vintrar är det enda som bedöms kunna få bukt på spridningen.