På junis första dag utförde Sveaskog två kontrollerade bränningar på sammanlagt 106 hektar i Ekopark Ejheden i nordöstra Dalarna.
Bränderna är viktiga för skogens ekologi och skapar variation i landskapet.
– Bränderna har präglat skogarna och eftersom det inte brinner så mycket nuförtiden som det gjorde förr är det många arter som har det svårt, säger Jonas Björklund som är miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog.
Långlivade träd
Han ger ett exempel på hur en skogsbrand kan påverka både träden och de arter som lever med och av dem.
– Tallar i skogsbränder blir skadade av så kallade brandljud och blir kådindräkta. Men upprepade bränder får man väldigt motståndskraftiga träd som lever länge. De står kanske i hundra år utan att ruttna av vid roten som tallar som inte har den här typen av kådindräkt ved gör, säger Jonas Björklund.
När de brandskadade tallarna så småningom faller ligger de på marken och förmultnar - men väldigt långsamt.
– Veden är väldigt beständig och kan ligga 100 eller 200 år på marken. Det finns exempelvis lavar som växer på den här veden. Men eftersom det här inte nyskapas i naturen i dag eftersom det inte brinner så mycket så lever de kvar enbart på de rester som finns i skogen.
Väntar i bank
Det finns också växter som ligger i fröbank i jorden och bara väntar på en skogsbrand för att kunna gro. Det finns även insekter som är beroende av skogsbränder.
– Det finns insekter som kommer långväga ifrån efter en skogsbrand för att föröka sig, säger Jonas Björklund.
Sveaskog har länge genomfört planerade naturvårdsbränning, ofta i samarbete med Skogsstyrelsen, länsstyrelser och andra markägare. Genomförandet kräver noggrann planering och gynnsamma förhållanden för att inte riskera att bränderna sprider sig okontrollerat och orsakar oönskade skador.