Britternas mardrömssnäcka på svensk mark

I Storbritannien orsakar den större problem än vad mördarsnigeln gör. Nu har den fläckiga vinbergssnäckan etablerat sig i Sverige. –Den kan bli ett problem, säger blötdjursexperten Jonas Roth.

Fläckig vinbergssnäcka. Arkivbild.

Fläckig vinbergssnäcka. Arkivbild.

Foto: Jonas Roth/TT

Djur2023-07-24 20:25

Enstaka fall av den orangebruna fläckiga vinbergssnäckan har dykt upp i Sverige under lång tid, bara för att snabbt försvinna igen. Men från omkring 2015 har större populationer hittats i södra Sverige.

– Nu finns den från Smögen och ner längs kusten och man har funnit den ända upp till Stockholm. Den är etablerad numera, absolut, säger Jonas Roth, konsult på SLU Artdatabanken och expert på blötdjur.

Snäckan har sitt ursprung i södra Europa, men är också väletablerad i Storbritannien.

– Där är den inte heller ursprunglig, men kom dit med romarna så den har funnits där väldigt länge, säger Jonas Roth.

– Tydligen är den ett större problem än mördarsnigeln där. Men de har inte så stora problem med mördarsniglar i England som vi har här, utan där är det den här snäckan i stället, av någon anledning som man inte riktigt vet.

Populär delikatess

Varför den fläckiga vinbergssnäckan nu klarar av att etablera sig i Sverige efter många tidigare försök är inte heller klarlagt.

– Man brukar skylla på att det är varmare, jag vet inte om det är hela sanningen. Att den finns i Malmö och där nere behöver inte ha med värme att göra. Det är många transporter som kommer dit först, det är omlastningscentraler och liknande där.

Den fläckiga vinbergssnäckan är något mindre än sin släkting, den vanliga vinbergssnäckan. Men den fläckiga varianten växer snabbare än någon annan vinbergssnäcka och är därför populär att odla för att ätas.

– Den odlas kommersiellt framför allt i Polen. Då har man stora farmar där man matar dem så mycket man kan så de växer snabbt. Och så gör man allt från inlagda sniglar till andra produkter, som krämer av slemmet, säger Roth.

Sprids lätt

Att de är snabbväxande hänger ihop med att de har kortare livscykel och förökar sig snabbare och äter mycket – faktorer som gör att den inte är så attraktiv att ha i sin trädgård, trots att den har ett vackert skal. Blir de många kan de göra stor skada.

– Jag vet inte hur mycket skada den har gjort i Sverige, det är ingen som har rett ut det. Jag vill inte säga att den är ett problem, men den kan bli det.

För några år sedan besökte blötdjursexperten en handelsträdgård utanför Simrishamn där fläckiga vinbergssnäckor hade slagit sig ned och förökat sig i tusentals.

– Där satt de under i princip varenda kruka och varenda låda. Det är så lätt att få med dem när de gömmer sig på det viset. Om du har en kruka med håligheter i botten sitter de gärna därinne, säger Roth.

– Många snäckarter som sprids lätt har beteendet att de sitter och vilar när det är för varmt. Flyttar man krukorna hamnar de någon annanstans. De kan följa med en lastbil till Skandinavien.

Fakta: Fläckig vinbergssnäcka

Fläckig vinbergssnäcka (Cornu aspersum) är den näst största landsnäckan i Sverige.

Skalet är högervridet och rundat koniskt och spräckligt med gulbrun grundfärg och mörka, brutna band. Det blir 25–35 mm högt och 24–40 mm brett. Toppen är flackt konisk.

Fläckig vinbergssnäcka lever i sitt ursprungliga utbredningsområde, ­Medelhavsområdet och atlantiska Västeuropa, i gles skogs- eller buskmark, kalkhedar och sanddyner.

Arten är också ­vanlig i olika typer av starkt människopåverkade och människoskapade biotoper. I Sverige har den under senare år etablerat populationer i trädgårdar, parker, handelsträdgårdar och på ruderatmarker. Flera fynd har också gjorts på grönsaker i livsmedelsaffärer.

Källa: SLU Artdatabanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!