Under onsdagen rymde fem apor. Fyra av dem är nu döda och en är allvarligt skadad. Hur aporna tog sig ut från sitt hägn är oklart, men parkens vd kallar händelsen för "ett misslyckande".
Enligt Michael Jørgensen, internationell djurparks- och naturforskarkonsult på företaget Bio/Zoo Information Worldwide, är det inte riskfritt att jobba med schimpanser. Hanteringen kräver ett bra säkerhetsarbete.
"Schimpanser är potentiellt farliga djur som, oavsett om de är vana vid närkontakt med människor eller tränas, kan vara extremt oberäkneliga, speciellt i stressiga situationer, samtidigt som aggression gärna sprider sig i flocken i spända situationer", skriver Jørgensen i ett mejl till TT.
Han understryker att aporna är nyfikna och gärna utforskar sin omgivning.
"Schimpanser är kreativa, intelligenta djur som testar både anläggningar och djurskötare, vilket kan leda till förstörelse, möjlighet till flykt och oväntade reaktioner på djurskötarna", skriver han.
"Vissa tar inte sitt ansvar"
Michael Jørgensen vill inte uttala sig specifikt om det som hänt i Furuviksparken, men säger att de flesta djurparker som hanterar primater lätt kan uppfylla lämpliga säkerhetsstandarder. Om en djurpark däremot inte är uppdaterad kring säkerhetsarbetet kan de ha svårt att upprätthålla standarden.
"I dag ska djurparken följa olika regler och rutiner när det gäller säkerhet och alla rutiner ska skrivas ner och ska periodvis kontrolleras genom att skapa scenarier som utbildar personalen i djurparken i de nödvändiga åtgärder som en olycka eller olycka innebär."
Viktigt med samarbete
Enligt Jørgensen är en ordentlig utredning av incidenten ett bra sätt att förbättra säkerheten i den enskilda parken.
Det rekommenderas att djurparker samarbetar med lokala myndigheter både när det gäller rutiner och övningar samt när det gäller tillgång till skyttar och räddningstjänst. Detta säkerställer enligt honom att parken kan hantera olyckor, inklusive incidenter där djur rymmer.
"Säkerheten i djurparker är generellt sett inte dålig, men vissa parker tar inte sitt ansvar i detta avseende på allvar. All personal i parken måste känna till rutiner för evakuering och hur man säkrar områden, samt vilka procedurer som finns för att lugna förrymda djur. Alla djurparker bör dela in parkens djur i olika grupper i förhållande till säkerhetsnivå, och ha relevanta planer i förhållande till situationens farlighet", skriver Jørgensen.
Händelsen på Furuviksparken ska nu granskas, både internt och av Arbetsmiljöverket. Enligt parkens vd Sandra Wilke har parken jobbat hårt med säkerheten.
– Vi har riskbedömningar och handlingsplaner och vi har pratat jättemycket om säkerhet och gjort flera övningar. Det har varit svårt att tro att något sådant här skulle kunna hända, säger Wilke.