Djurparksbranschen: "Slumpmässiga händelser"

En orm, flera ugglor, vildsvin och schimpanser. Rymningarna på svenska djurparker har varit många det senaste halvåret. Trots det ser Svenska Djurparksföreningen inget samband mellan händelserna. –Det är slumpmässigt att det har varit mycket nu, säger Daniel Roth på branschorganisationen.

Under det senaste halvåret har flera djur rymt från olika svenska djurparker.

Under det senaste halvåret har flera djur rymt från olika svenska djurparker.

Foto: Jonas Ekströmer/TT, Tim Aro/TT, Mikael Wallerstedt/TT

Djur2022-12-15 11:54

I slutet av juli rymde vildsvinet Lilli genom ett hål i stängslet på Skåne Djurpark. Hon återvände självmant efter ett dygn, men det var den första av flera liknande incidenter som skulle komma.

I oktober fick kungskobran Sir Vääs stora rubriker när den flydde sitt terrarium på Skansen, och bara någon månad senare rymde även två lappugglor. Dessutom skedde en långt mer allvarlig olycka på Ölands djurpark i slutet av augusti, då en djurskötare dog efter att ha stångats av en elandantilop.

Onsdagens incident då fem schimpanser rymde på Furuviksparken, varav tre sköts till döds och en skadesköts, är den senaste i raden.

"Separata händelser"

Daniel Roth, sekreterare och presskontakt på branschorganisationen Svenska Djurparksföreningen, säger att incidenten på Furuvik är djupt beklaglig – men han ser inget samband mellan de olika rymningarna.

– Det är väldigt separata händelser, allt ifrån snö på en fågelvoljär på Skansen till den otäcka olyckan på Öland där det fortfarande pågår en utredning kring vad som hände där, säger han.

TT: Hur många rymningar och olyckor ska behöva ske för att det inte ska ses som en slump längre?

– Det handlar om att ta allvarligt på varje enskild incident och att arbeta med våra branschspecifika frågor kring säkerhet, säger Daniel Roth.

Djurrättsorganisation kritisk

Djurrättsorganisationen World animal protection är dock av en annan åsikt.

– Det har varit för många incidenter de senaste åren för att det ska kunna betraktas som enskilda olyckshändelser, säger Sandra Jönsson, expert på vilda djur på organisationen.

Hon vill se en nationell översyn av såväl arbetsmiljöarbetet inom branschen som av själva anläggningarna för att se vilket skick de är i.

– Det finns mycket som talar för att det här måste utredas. Potentiellt livsfarliga djur ska inte kunna smita. Dels för sin egen skull, schimpanserna har ju fått sätta livet till nu, men det kan också innebära livsfara för medarbetare och gäster.

Översyn av säkerheten

Svenska Djurparksföreningen har tagit kontakt med varje enskild djurpark och följt upp händelserna. De kommer också att kontakta Furuviksparken.

Nyligen har branschorganisationen också beslutat att göra en större, mer övergripande översyn av säkerhetsföreskrifterna inom branschen. En förstudie ska inledas 2023.

– Det som finns i dag är arbetsföreskrifterna för djur generellt, och det är inte anpassat för vilda eller exotiska djur. Det kommer vi att titta vidare på och göra ett arbete, säger Daniel Roth.

Han betonar dock att det är Arbetsmiljöverket som har myndighetsansvaret.

Arbetsmiljöverket har inlett något ärende i samband med den senaste händelsen på Furuvik och har heller inga planer på att inleda en nationell översyn, uppger myndigheten för TT.

TT: Kan man som besökare känna sig trygg med att besöka svenska djurparker?

– Det har jag absolut inga problem med att svara ja på. Varje medlem har sitt systematiska arbetsmiljöarbete och de här incidenterna är i första hand rymningar av ofarliga djur som man dessutom har fått tillbaka, säger Daniel Roth.

Incidenter på svenska djurparker 2022.
Incidenter på svenska djurparker 2022.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!