Djursjukskötarens bästa råd om husdjur i värmen

Ha ett eget djurapotek hemma och ring i god tid – det är djursjukskötarens uppmaning till alla hund- och kattägare i sommar.

Det finns mycket man kan göra själv innan man söker vård hos veterinären, menar Alinda DallaSanta, rådgivare på 2288 Djurens vårdguide. Arkivbild.

Det finns mycket man kan göra själv innan man söker vård hos veterinären, menar Alinda DallaSanta, rådgivare på 2288 Djurens vårdguide. Arkivbild.

Foto: Martina Holmberg / TT

Djur2021-07-21 08:36

Katter som hoppar från fönster, bit- och sårskador samt vattenrelaterade problem. De senaste veckornas värmebölja har varit en källa till många frågor för 2288 Djurens vårdguide att besvara.

Den kostnadsfria rådgivningstjänsten till katt- och hundägare kom för en månad sedan och hittills har över 1 000 samtal inkommit från djurägare runt om i landet.

Alinda DallaSanta, callcenter-chef och en av de legitimerade djursjukskötare som ger råd i tjänsten, säger att de tar emot många samtal som annars skulle ha belastat klinikerna.

Magproblem och uttorkning

Kräkningar och diarré är det vanligaste problemet folk ringer om, enligt DallaSanta.

– Värmen gör att det blir rätt mycket mer bakterier, hundar äter massa grejer och när tarmkanalen reagerar på det görs det med kräkningar och diarré, vilket gör att vätska försvinner ur kroppen, och värmen bidrar till en högre risk för uttorkning, säger hon.

Det råd man ger då är: ta bort den vanliga maten och ge i stället skonkost i små portioner. För att minska flödet kan man ge en tablett som är lugnande för mage och tarmkanalen.

Problem med huden

Eksem och variga utslag kopplat till bad, fukt och värme är också vanligt. Ofta måste hunden tas till veterinär för att få det ordentligt rakat och tvättat innan behandling påbörjas.

– Om de blir irriterade i tassarna ska de inte slicka runt för då tillför de ännu mer fukt och bakterier. Det är viktigt att ha krage på, tvätta rent och hålla torrt, och kanske ha på lite bakteriedödande.

Orm- och insektsbett får rådgivarna också många frågor om. Ormbetten kan ofta kännas igen genom den ömmande, stora svullnaden som andra bett inte ger. Här är uppmaningen tydlig: om du misstänker ormbett – åk alltid in till veterinär och jobba inte upp cirkulationen eftersom det ökar risken för att giftet sprids i kroppen.

– Det är mycket mer allvarligt om de blir bitna i tassarna än i nosen, nosen är sämre cirkulerad än tassarna.

"Använd sunt förnuft"

En stor veterinärbrist i kombination med att många skaffat katter och hundar under pandemin, gör att trycket på klinikerna är enormt, säger DallaSanta.

Hon tycker att djurägare kan hjälpa sina djur och vården genom att själva vara väl förberedda. Om hunden får ett sår som man kan tvätta och klippa rent och sedan sätter på en krage, kan man vänta ett–två dygn innan man behöver vård.

– Man vinner jättemycket på att ge rätt behandling direkt, säger hon.

Ring i tid och rådfråga och använd sunt förnuft är andra råd.

– Jag skulle aldrig låta min hund leka med en okänd hund en lördagseftermiddag. Blir det slagsmål och någon blir biten blir det ett helsike att hitta veterinärtid.

Rättad: I en tidigare version fick Alinda DallaSanta fel titel på ett par ställen.

Fakta: Djursjukskötarens råd

Ring i tid och rådfråga och utsätt inte hunden för onödiga risker med tanke på veterinärbristen. Genom rätt preparat kan man vänta längre eller till och med slippa söka vård.

Saker att ha hemma:

Maglugnande tabletter, tarmåterställande preparat. Ge det på en gång om hunden får diarré.
Skonkost.
Klorhexidinlösning (sårtvätt)
En krage
Bandagemedel

Källa: 2288 Djurens vårdguide

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!