Död knölval kan vara unge som setts i Danmark

Den döda knölval som flutit i land vid Skanör i Skåne har forslats bort för destruktion. Det kan vara den unge som nyligen sågs med sin mamma utanför den danska kusten.

Den döda knölvalen som spolades i land vid stranden i Skanör. Arkivbild.

Den döda knölvalen som spolades i land vid stranden i Skanör. Arkivbild.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Djur2023-07-26 12:10

På tisdagen upptäcktes en död knölval på stranden i Skanör. En ovanlig syn som snabbt drog till sig många nyfikna människor.

På tisdagskvällen forslade polisen bort kroppen med hjälp av kustbevakningen.

– Valen bogserades ut och togs till en skånsk hamn. Där lastade man upp den i en container och upp på en lastbil för att köra iväg den till destruktion, säger Ulf Andersson, teknisk chef i Vellinge kommun.

Ingen obduktion

Innan dess hade en eftersöksjägare tagit prover åt Statens Veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet.

– Om en val flyter i land blir vi tillfrågade om vi vill ta in djuret eller vill ta prover, säger Daniela Kalthoff, intendent på Naturhistoriska riksmuseet och ansvarig för däggdjurssamlingen.

Någon obduktion kommer dock inte att göras i det här fallet, eftersom det inte finns tillräckligt med personal för att hantera en död val i semestertider.

– Det är mitt under sommaren och då har vi begränsat med möjligheter, men vi tar in vävnadsprover, säger Daniela Kalthoff.

En bit muskel av valen kommer att sparas i museets samlingar för genetisk analys. Den kan komma till användning om svenska eller utländska forskare gör studier i framtiden.

Val med unge

Det man vet från observationer på plats och bilder är att det är en knölvalsunge som flutit i land. Kroppen är cirka sex meter och en fullvuxen knölval brukar bli uppåt 10–12 meter lång. Dessutom vet man att det är en hona.

I förra veckan observerades två knölvalar utanför den danska kusten, en mamma med en unge.

– Det kan vara samma individ, men vi är osäkra, säger Daniela Kalthoff om den döda valen i Skanör.

Det är oklart om det kommer att gå att fastställa, men bland annat utseendet på stjärtfenan och bukens undersida kan ge ledtrådar om vilken individ det handlar om.

Det är också oklart hur långt och länge som knölvalen drivit innan den landade vid Skanörskusten. Det beror på strömmarna.

Dödsorsaken kommer heller inte att kunna fastställas, eftersom ingen obduktion kommer att göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!