Eftersöksjägare kan få mer pengar

Ersättningen för jägare som eftersöker vilt efter trafikolyckor har legat stilla sedan 2010. Den som eftersöker ett trafikskadat rådjur får i dagsläget bara 400 kronor för besväret. Nu kan det komma att höjas, enligt ett förslag.

Den som är inblandad i en viltolycka måste rapportera det till polisen, som meddelar eftersöksjägare vid behov. Arkivbild.

Den som är inblandad i en viltolycka måste rapportera det till polisen, som meddelar eftersöksjägare vid behov. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Djur2021-05-20 21:24

Trafikolyckor med vilt inblandat sker tiotusentals gånger varje år. Om djuret inte dör på plats måste en eftersöksjägare leta efter djuret för att se över dess skador och vid behov avliva det.

– Det är i runda slängar 60 000 viltolyckor per år. Året runt, dygnet runt. Det spelar ingen roll om det är nyårsafton eller midsommarafton, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund.

"Hiskeligt dålig timpenning"

Men i dagsläget varierar jägarnas ersättning beroende på vad det är för djur som eftersöks. Ett rådjur, som är det vanligaste djuret i sammanhanget, innebär 400 kronor i ersättning.

– Fast det kan innebära lika mycket jobb som att söka efter ett större djur, säger Jens Gustafsson.

Naturvårdsverket har nu skickat ut ett förslag på remiss som föreslår att ersättningen för eftersök för djur som rådjur, älg och vildsvin höjs till 780 kronor.

Dessutom ska en bilersättning finnas för varje tillfälle, till skillnad från i dag när jägaren måste ha kört minst fem mil enkel väg för att ersättas.

– Det är fortfarande hiskeligt dålig timpenning, men ändå en tydlig indikation på att jägarnas insatser betyder något. De flesta gör det inte för pengarna ändå, utan för att man vill ta sitt ansvar som jägare, säger Jens Gustafsson.

Flera års arbete bakom

Länsansvarig jägare och samordnare jägare ska enligt förslagen inte behöva jobba helt ideellt längre, utan ersättas med 3 000 respektive 1 000 kronor i månaden.

– Det här är förslag som arbetats fram i många år. Det har varit en ganska stel förordning som gjort att det inte höjs tidigare, men nu har Naturvårdsverket benat ut det i en egen förordning. Det gör det lättare att ändra, säger Jens Gustafsson.

Remisstiden för förslagen pågår till den 7 juni. Om förslaget går igenom väntas det börja gälla från den 1 oktober i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om