En natt till i frihet för Sir Vääs

Kungskobran Sir Vääs får en natt till i frihet. Först under lördagen väntas han bli infångad. Men hans gömställe är i alla fall hittat. Rymlingen håller sig undan i en mellanvägg nära sitt terrarium på Skansenakvariet.

Sir Vääs, eller Houdini som han också kallas, gömde sig i en mellanvägg. Under lördagen ska han plockas fram. Arkivbild.

Sir Vääs, eller Houdini som han också kallas, gömde sig i en mellanvägg. Under lördagen ska han plockas fram. Arkivbild.

Foto: Peter Alpstad

Djur2022-10-28 09:03

– Det känns väldigt skönt att vi har lokaliserat honom. Tidigare famlade vi i mörkret, säger akvariets chef Jonas Wahlström till TT.

Dagens Nyheter var först med att berätta att kungskobran hade lokaliserats.

Ormen kunde hittas med hjälp av Tullverkets röntgenutrustning, som brukar användas till att upptäcka till exempel narkotika som gömts.

– De lokaliserade var den var exakt och vi borrade upp hål, säger Jonas Wahlström.

Batterier tog slut

Kungskobran tittade då fram, men drog sig tillbaka och gömde sig på nytt i väggen. Då tog batterierna i utrustningen slut.

– Vi stängde till utrymmet. Han finns kvar i väggen, men vi vet inte om det är en meter uppåt eller neråt eller åt sidan. Men han kommer inte därifrån.

På lördagen kommer tullpersonal tillbaka med sin utrustning.

– Då kommer vi att se exakt var han är. Då tar vi upp väggen och plockar ut honom, säger Jonas Wahlström.

Sedan blir det en tid i karantän för Sir Vääs, eller “husarrest” som akvariechefen kallar det. Efter helgen kan han troligen flytta hem till sitt vanliga terrarium.

– Då ska vi ha sett över armaturen så att han inte kan ta sig ut den vägen. Några andra ställen att rymma genom finns inte, säger Jonas Wahlström.

Tackade nej till ormtjusare

Det var under lördagseftermiddagen för snart en vecka sedan som Skansenakvariet utrymdes sedan kungskobran Sir Vääs rymt från sitt terrarium. Han fick sedan namnet Houdini efter den kände utbrytarkungen och magikern.

– Stödet vi har fått är rörande. En indier i Stockholm erbjöd sig att spela flöjt för att få fram kungskobran, men vi tackade nej, säger Jonas Wahlström.

Här är Sir Vääs bakom väggen. Tullverket har avbildat honom med sin handburna röntgenutrustning.
Här är Sir Vääs bakom väggen. Tullverket har avbildat honom med sin handburna röntgenutrustning.
Fakta: Kungskobra

Kungskobran är världens längsta giftorm och kan bli upp till 5,5 meter lång.

Arten är aggressiv. Betten är mycket farliga eftersom djuren producerar stora mängder gift. Kungskobran äter i huvudsak andra ormar.

Kungskobran lever framför allt i skogsområden i Indien, delar av sydöstra Asien och indonesiska övärlden samt på Filippinerna. Ormarna påträffas i regel i närheten av vatten.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!