Expert: Jakt på gråsäl meningslös

Snart två månader efter att licensjakten på gråsäl inleddes har en fjärdedel av tilldelad kvot skjutits. Jakten är dock verkningslös enligt en expert.

Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.

Licensjakten på gråsäl inleddes i april och redan har en fjärdedel av den tilldelade kvoten skjutits. Arkivbild.

Foto: Daniel Reinhardt/AP/TT

Djur2020-07-07 06:45

Tidigare i år tog Naturvårdsverket det historiska beslutet att införa licensjakt på gråsäl i Östersjön efter ett regeringsbeslut 2019. Totalt 2 000 sälar ska kunna fällas under perioden 20 april till och med 31 januari 2021.

Drygt två månader in i den föreskrivna perioden har redan 450 sälar skjutits, varav merparten fällts i Södermanlands och Stockholms län.

Skälet till att man nu godkänner licensjakt utöver tidigare skyddsjakt på just gråsäl är att stammen historiskt sett vuxit sig till ett problem efter att för ett par decennier sedan varit nära att försvinna helt från Östersjön.

Omfattande skador

Nu uppskattar man att det finns ett bestånd på omkring 40 000–60 000 gråsälar som ställer till det för fiskerinäringen, dels för att de äter upp fisk, dels förstör fiskeredskapen.

– För yrkesfiskare och även småskaligt fiske har skadorna varit omfattande länge. Det har funnits ett stort behov att öka jakten, säger Nils Mårtenson, vilthandläggare vid Naturvårdsverket.

Jakt på just säl innebär dock flera utmaningar. Förutom att det är praktiskt svårt innebär det krav på båt och innebär en hel del kostnader. Dessutom finns ingen möjlighet att hämta hem kostnaderna eftersom köttet inte får säljas vidare.

– Det återstår att se om alla i kvoten kommer att fällas. Vi hoppas det men till exempel i Finland såg man när licensjakt infördes att i början sköts en del sälar, sedan minskade intresset, säger Nils Mårtenson.

Onödig jakt

Licensjakten är dock onödig och skulle egentligen kunna avskaffas, anser Tom Arnbom, havsexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Ska man få bort fiskeproblematiken helt så måste man skjuta bort mycket fler sälar. Då hamnar man i dilemmat, vad ska man göra av döda sälar, ska de bara dumpas? En hel del av sälarna är giftiga och jag skulle inte ens mata min hund med det här köttet.

– Jag tycker inte man har kontroll på vad man gör. Ska man göra detta ska det finnas ett syfte och även uppföljning.

Arnbom menar att det handlar om tiotusentals sälar som i så fall skulle behöva skjutas, en åtgärd som skulle bli högst impopulär då frågan delar länderna som gränsar till Östersjön.

– Den politiker som skulle föreslå det skulle få stänga igen nästa dag. I Tyskland är till exempel säljakt totalförbjudet och man vill i stället få tillbaka sälstammen.

Krävs nytänkande

TT: Men vad ska man göra då?

– Det är lite av ett moment 22 men en väg är att förändra fisket och fiskeredskapen och få till ett nytänkande. Men det är ofta äldre fiskare som är kvar och de vill inte investera i nya metoder vilket jag kan förstå.

Ytterligare ett alternativ, enligt Tom Arnbom, skulle vara en gemensam förvaltningsmodell gällande gråsälen för alla Östersjöländer liknande det som skett mellan Norge och Sverige beträffande fjällräv.

– Man har inte haft någon tradition med att jobba ihop men vill man så går det.

Fakta: Fällda gråsälar per län

Norrbotten 43

Västerbotten 17

Västernorrland 14

Gävleborg 57

Uppsala 35

Stockholm 76

Södermanland 73

Östergötland 51

Kalmar 52

Gotland 15

Blekinge 14

Skåne 3

Totalt av 450 av kvoten 2 000.

Källa: Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!