Fågelungar kan tidigt särskilja dialekter

Fågelungar som är så unga som tolv dagar kan särskilja dialekter i fågelsång, visar en ny studie. Enligt forskarna kan förmågan vara medfödd.

En svartvit flugsnabbare. Arkivbild.

En svartvit flugsnabbare. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Djur2022-10-26 05:00

Forskare vid bland annat Stockholms universitet har studerat svartvita flugsnappare på olika platser i Europa och konstaterar att sången från olika regioner har tydliga dialektala skillnader.

I projektet har de spelat upp fågelsång för 2 000 fågelungar och märkt att fåglarna reagerar mer och börjar tigga mat när de hör sånger som mest liknar den egna dialekten.

"Resultaten visar att fågelungarna från tidig ålder är 'inställda' på att känna igen den egna populationens sånger, vilket påverkar kommande inlärning", säger huvudförfattaren David Wheatcroft, universitetslektor vid Zoologiska institutionen på Stockholms universitet, enligt ett pressmeddelande.

En teori till hur fåglarna kan särskilja dialekten var att de lär sig av att lyssna på sina pappor, men enligt studien hör ungarna väldigt lite sång från dem och de som hade pappor som sjöng mest reagerade minst på dialekten.

Alternativet är då att förmågan att känna igen dialekten är medfödd, enligt Wheatcroft.

"Om skillnaderna på fåglarnas reaktioner är medfödda så kan det tyda på en anmärkningsvärd samutveckling mellan kulturella drag och bakomliggande gener. Att sjunga sin lokala dialekt tros hjälpa vuxna fåglar att attrahera lämpliga partners".

Mer forskning krävs dock för att säkert säga hur fåglarnas tydliga reaktioner på dialekter uppkommer.

Studien är publicerad i tidskriften Current Biology.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!